Liikunnan väheneminen lisää elintapasairauksien riskiä jo yllättävän nuorella iällä – näin lähtötaso vaikuttaa

Kouluihin halutaan tunti liikuntaa päivässä ratkomaan lasten liikkumattomuutta 3:41
Katso myös: Kouluihin halutaan tunti liikuntaa päivässä ratkomaan lasten liikkumattomuutta

Liikkumista 15 ja 19 ikävuoden välillä vähentäneiden terveyden mittarit kehittyivät heikompaan suuntaan.

Liikkumisen väheneminen lisää elintapasairauksien riskitekijöitä jo alle 20-vuotiaana, selviää tutkimuksesta, jonka toteuttajana oli muun muassa Jyväskylän yliopisto.

Liikkumista 15:n ja 19 ikävuoden välillä vähentäneiden sokeriaineenvaihdunnassa, hyvän kolesterolin pitoisuudessa ja kehon painoindeksissä tapahtui terveyden kannalta epäedullisia muutoksia.

Riskitekijät riippuvat lähtötasosta

– Mielenkiintoista oli se, että liikkumisen väheneminen sai aikaan erilaisia riskitekijöiden muutoksia, jotka riippuivat siitä, mikä oli nuoruuden liikkumisen lähtötaso ja kuinka jyrkästi liikkuminen väheni nuoren aikuisuuden kynnyksellä, sanoo tiedotteessa väitöskirjatutkija Tuula Aira Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.

Liikkumista keskimääräiseltä tasolta alhaiselle tasolle vähentävien nuorten verensokerin säätelyyn osallistuvan insuliinin pitoisuus sekä kehon painoindeksi kasvoivat. Liikkumista korkealta tasolta keskimääräiselle tasolle vähentävillä puolestaan havaittiin paastoverensokerin nousua ja hyvän HDL-kolesterolin laskua.

Nuorten verikoetulokset eivät kuitenkaan tutkimuksen perusteella anna aihetta suureen huoleen.

– Verikokeiden tulokset olivat keskimäärin kaikissa nuorten ryhmissä – myös vähän liikkuvilla – viitearvojen sisäpuolella.

15-vuotiaana paljon liikkuvien ja aikuisikää kohti liikkumista lisäävien verenpaine sen sijaan laski.

Tutkimuksessa 250 nuorta

Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskuksen, UKK-instituutin ja Suomen liikuntalääketieteen keskusten tutkimuksen aineisto muodostui 250 nuoren liikemittauksista ja verikokeen sisältävästä terveystarkastusaineistosta kahdelta mittauskerralta nuorten ollessa 15-vuotiaita ja heidän ollessa 19-vuotiaita.

Ensimmäisessä vaiheessa tutkittavat rekrytoitiin 156 urheiluseuran ja sadan koulun kautta Helsingin, Turun, Tampereen, Jyväskylän, Kuopion ja Oulun kaupungeista ja ympäryskunnista.

Tutkimuksessa vakioitiin sukupuolen, tupakoinnin, nuuskankäytön ja hedelmien ja vihannesten käytön vaikutus tutkimustuloksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että liikkumisryhmien välillä havaitut erot ja muutokset riskitekijöissä olivat riippumattomia muista tutkituista tekijöistä.

Lue myös:

    Uusimmat