Liikkumista 15 ja 19 ikävuoden välillä vähentäneiden terveyden mittarit kehittyivät heikompaan suuntaan.
Liikkumisen väheneminen lisää elintapasairauksien riskitekijöitä jo alle 20-vuotiaana, selviää tutkimuksesta, jonka toteuttajana oli muun muassa Jyväskylän yliopisto.
Liikkumista 15:n ja 19 ikävuoden välillä vähentäneiden sokeriaineenvaihdunnassa, hyvän kolesterolin pitoisuudessa ja kehon painoindeksissä tapahtui terveyden kannalta epäedullisia muutoksia.
Riskitekijät riippuvat lähtötasosta
– Mielenkiintoista oli se, että liikkumisen väheneminen sai aikaan erilaisia riskitekijöiden muutoksia, jotka riippuivat siitä, mikä oli nuoruuden liikkumisen lähtötaso ja kuinka jyrkästi liikkuminen väheni nuoren aikuisuuden kynnyksellä, sanoo tiedotteessa väitöskirjatutkija Tuula Aira Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta.
Lue myös: Armeijan keskeyttäneiden määrä kasvussa – Varusmiesliiton mukaan näillä kahdella muutoksella luku saadaan laskuun
Liikkumista keskimääräiseltä tasolta alhaiselle tasolle vähentävien nuorten verensokerin säätelyyn osallistuvan insuliinin pitoisuus sekä kehon painoindeksi kasvoivat. Liikkumista korkealta tasolta keskimääräiselle tasolle vähentävillä puolestaan havaittiin paastoverensokerin nousua ja hyvän HDL-kolesterolin laskua.