Tutkijat löysivät yhteyden: Seksuaalinen suuntautuminen voi lisätä riskiä ylipainoon

15:15
Videolla vinkit onnistuneeseen painonpudotukseen.

Kahden brittiyliopiston yhteistutkimuksessa havaittiin, että lesbo- ja biseksuaalit naiset ovat todennäköisemmin ylipainoisia kuin heteronaiset. Seksuaalivähemmistöjä edustavat miehet puolestaan näyttävät olevan tavallista useammin alipainoisia.

Journal of Public Health -julkaisussa ilmestynyt tuore tutkimus on ensimmäinen, jossa on selvitetty seksuaalisen suuntautumisen ja painoindeksin välistä yhteyttä, kertovat tutkijat tiedotteessa. Tutkimuksessa käytettiin kahdestatoista brittiläisestä terveyskyselystä saatua dataa. Kyselyihin oli vastannut yhteensä yli 93 000 henkilöä.

Tulokset tukevat väitettä, jonka seksuaalinen suuntautuminen voi olla ratkaiseva tekijä ihmisen terveyden kannalta.

Seksuaalinen suuntautuminen vaikutti eri tavalla naisiin ja miehiin

University of East Anglia - ja University College London -yliopistojen tutkijat huomasivat, että lesboilla ja bi-naisilla oli heteronaisia suurempi riski ylipainoon ja lihavuuteen. Lesbojen kohdalla riski oli kohonnut 41 prosentilla, biseksuaalien 24 prosentilla.

Ylipainon tiedetään olevan riskitekijä monille eri sairauksille, kuten sydäntaudeille ja syöville, sekä voivan johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.

Aineistosta kävi ilmi, että seksuaalivähemmistöjä edustavat miehet olivat puolestaan paljon tavallista useammin alipainoisia. Myös alipaino on yhdistetty terveysongelmiin, jotka voivat johtaa jopa ennenaikaiseen kuolemaan.

Taustalla homofobia? 

Tuloksia saattavat selittää seksuaalivähemmistöjen kokemat psykososiaaliset tekijät, kuten homofobia. Kielteiset kokemukset voivat nakertaa mielenterveyttä ja lisätä lihomista aiheuttavia elintapoja, kuten alkoholin käyttöä, epäterveellisen ruokavalion noudattamista ja vähäistä fyysistä aktiivisuutta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja