11 mielenterveysongelmaa, joiden riskiä lihavuus voi nostaa merkittävästi

Monella meistä on häiriintynyt ruokasuhde – asiantuntijat kertovat, miksi laihduttaminen saattaa lopulta vain lihottaa 8:31
KATSO MYÖS VIDEO: Monella meistä on häiriintynyt ruokasuhde – asiantuntijat kertovat, miksi laihduttaminen saattaa lopulta vain lihottaa.

Tuore tutkimus löysi yhteyden ylipainon ja useiden eri mielenterveysongelmien välillä. Tutkimusdata sisälsi useiden miljoonien ihmisten terveystiedot.

Tuore Translational Psychiatry -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että lihavuus nostaa merkittävästi jopa 11 mielenterveysongelman riskiä, kertoo Psychology Today.

Tutkijat selvittivät ylipainon ja mielenterveysongelmadiagnoosien yhteyttä itävaltalaiseen sairaanhoitorekisteriin vuosien 1997–2014 välisenä aikana kerättyjä potilastietoja analysoimalla. 

Kaikkiaan he keskittyivät yli 160 000 ylipainoisen potilaan ja runsaan kolmen miljoonan normaalipainoisen potilaan terveystietoihin.

Useilla lihavilla potilailla oli diagnosoitu diabetes, korkea verenpaine, erilaisia sydänongelmia ja unettomuutta. 

Fyysisten sairauksien lisäksi lihavilla potilailla löytyi merkittävästi suurempi prosentti erilaisia mielenterveysdiagnooseja verrattuna normaalipainoisiin potilaisiin.

Ylipainoisilla potilailla oli diagnosoitu normaalipainoisia huomattavasti enemmän nikotiiniriippuvuutta, skitsofreniaa, skitsoaffektista häiriötä, kaksisuuntaista mielialahäiriötä, masennusjaksoja, toistuvaa masennusta, kroonista masennusta, ahdistuneisuushäiriötä, somatisaatiohäiriötä, syömishäiriöitä, persoonallisuushäiriöitä ja skitsoaffektiivista häiriötä.

Tutkimustulos osoittaa, ettei lihavuus ole sidoksissa ainoastaan ruoan kulutukseen liittyviin mielenterveyshäiriöihin, kuten syömishäiriöihin. 

Ylipaino diagnosoitiin ennen mielenterveysongelmia

Tutkijat selvittivät myös, olivatko potilaat ylipainoisia ennen mielenterveysongelmadiagnoosia vai päinvastoin.

Tulosten mukaan merkittävästi useammin potilas oli ylipainoinen jo saadessaan mielenterveysongelmadiagnoosin.

Tutkimustulosten perusteella ei voi tehdä johtopäätöstä siitä, että lihavuus aiheuttaa mielenterveysongelmia, mutta niiden perusteella voidaan päätellä, että lihavuus voi ainakin jossain määrin lisätä mielenterveysongelmien riskiä.

Lisäksi tutkijat saivat selville, että naiset olivat suuremmassa riskissä sairastua kaikkiin muihin mielenterveysongelmiin, paitsi nikotiini riippuvuuteen ja skitsofreniaan kuin miehet. Tämä viittaa erityisen vahvaan yhteyteen naisten liikalihavuuden ja mielenterveyshäiriöiden välillä, kertoo Psychology Today.

Lue myös:

    Uusimmat