Mainos

Tutkijat löysivät maailman vanhimman koiralajin – villikoirien pelättiin kuolleen sukupuuttoon

Tutkijat ovat vahvistaneet uudenguinean ylämaan villikoirien olemassaolon. Havainnot koirista ovat ensimmäiset yli viiteenkymmeneen vuoteen.

Uudenguinean ylämaan villikoirat ovat harvinaisin ja vanhin elossa oleva koiralaji. Tutkimuksesta kertoo Uudenguinean ylämaankoira –säätiö.

Ennen havaintoja villikoirien pelättiin jopa kuolleen sukupuuttoon. Niitä muistuttavia laulavia uudenguinean koiria elää säätiön mukaan vankeudessa noin 200–300 kappaletta, mutta varmuutta ylämaan villikoirien luonnonvaraisesta elosta ei ollut ennen tutkimusta.

Villikoirat elävät Uuden-Guinean vuoristossa

Lähes kolmekymmentä vuosikymmentä kestänyt tutkimus huipentui viime syyskuussa kenttätutkimukseen. Tutkimusryhmä koostui Georgian yliopiston tutkijoiden ohella indonesialaisista ja papua-uusi-guinealaisista tutkijoista.

Tutkimusjoukko havaitsi aluksi tutkimusalueella Uuden-Guinean vuoristossa villikoirille oletettavasti kuuluvia tassunjälkiä, ulosteita ja pesiä. Löydöksien kannustamana tutkijat asettivat alueella riistakameroita, jotka tallensivat yli 100 kuvaa vähintään viidestätoista eri yksilöstä. Kuvissa oli sekä uroksia ja naaraita että muutaman kuukauden ikäisiä pentujakin.

Löydetyt villikoirat asuvat eristyksissä noin 3700–4600 metrin korkeudessa Uuden-Guinean vuoristossa. Uudenguinean villikoira on Uuden-Guinean suurin petoeläin.

Koirien jätöksistä tehtyjen DNA-tutkimusten perusteella tutkijat kertovat uudenguinean ylämaan villikoirien muistuttavan sekä laulavaa uudenguinean koiraa että Australian villikoiraa eli dingoa. Sitä kuinka lähellä lajit ovat toisistaan, selvitetään vielä.

Löytö on merkittävä, sillä tutkijoiden mukaan ylämaan villikoirat ovat luultavasti paras edelleen elossa oleva esimerkki varhaisesta maanviljelyskulttuurista. Lisäksi koirat ovat tutkijoiden mukaan erinomainen esimerkki jalostamattomasta evoluutiosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.