Australian pirunkissat luopuvat unesta saadakseen enemmän seksiä – nyt laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon

Uhanalaiset Australian pirunkissat luopuvat unesta saadakseen enemmän seksiä. Tämä on vaarassa ajaa lajin sukupuuttoon, kertoo tuore australialaistutkimus.

Tutkimuksesta kertoo BBC.

Siirohäntäkvolli, tunnettu myös nimellä Australian pirunkissa, on uhanalainen pussinäätä. 

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan kyseisen lajin uroksilla ei ole terveelliset elämäntavat. Tutkimus kertoo, että pirunkissaurokset matkustavat pitkiä matkoja etsiessään parittelukumppaneita.

Matkaa tehdessään ne luopuvat usein unesta. Levon puute johtaa asiantuntijoiden mukaan siihen, että urokset parittelevat itsensä kuoliaaksi vain yhden lisääntymiskauden aikana.

– Ne kulkevat pitkiä matkoja parittelemaan mahdollisimman usein, ja näyttää siltä, että niiden halu on niin voimakas, että ne luopuvat nukkumisesta käyttääkseen enemmän aikaa naaraiden etsimiseen, toteaa Christofer Clemente Sunshine Coastin yliopistosta.

Urosten eliniänodote on vain vuoden, kun taas naaraat voivat elää ja lisääntyä sen sijaan jopa neljä vuotta.

Urokset vaelsivat yössä 10 kilometriä

Sunshine Coastin yliopisto johti tutkimusta yhdessä Queenslandin yliopiston kanssa.

Tutkijat keräsivät materiaalia 42 päivän ajan. Pirunkissoihin asennettiin jäljittimellä varustettuja reppuja. Pirunkissat saivat kulkea luonnonvaraisesti.

Tutkimuksen pirunkissat vaelsivat Groote Eylandtissa, joka on saari pohjoisen Australian edustalla.

Tutkimuksen tuloksessa ilmeni, että jotkut pirunkissoista vaelsivat yhdessä yössä jopa 10 kilometriä. Tämä vastaa keskimääräiseltä askelpituudeltaan sitä, että ihminen vaeltaisi yössä 40 km.

"Ne yksinkertaisesti kuolevat uupumukseen"

Pirunkissaurokset houkuttelevat myös enemmän loisia. Tämä saattaa johtua tutkimuksen mukaan siitä, etteivät ne käytä aikaa itsestä huolehtimiseen, vaan ottavat kaiken irti lisääntymiskaudesta. Ne eivät ole myöskään yhtä valppaita välttämään saalistajia ja etsimään ruokaa.

– Niistä tulee helppo saalis, kun ne eivät pysty välttämään esimerkiksi liikenteessä törmäyksiä. Toisaalta ne yksinkertaisesti kuolevat uupumukseen.

Australian Wildlife Conservancy -järjestön mukaan pirunkissoja on jäljellä enää noin 100 000 yksilöä, ja lajin kanta hupenee kovaa vauhtia. Lajin säilymiseen vaikuttaa myös rakentamisen aiheuttama elinympäristön häviäminen ja kulkukissojen lisääntyvä määrä.

Tutkimus julkaistiin 31. tammikuuta 2023.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja