Tutkijat löysivät maailman vanhimmaksi uskotun korun

Etelä-Afrikassa tehty historilallinen helmikorulöytö kertoo myös siitä, että sivilisaatiot kehittyivät aikaisemmin kuin nyt on luultu.

Eteläafrikkalaisesta luolasta on löydetty helmikoru, jota tutkijat pitävät maailman vanhimpana tunnettuna koruna. Ihmisen tekemä koru on samalla merkki yhdestä maailman varhaisimmista sivilisaatioista.

Simpukkahelmistä tehty koru on arviolta noin 75 000 vuotta vanha, ja on siten 30 000 vuotta nuorempi kuin ensimmäiset nyt tunnetut sivilisaatiot, tutkijat kertoivat. Tutkijoiden mukaan tämä on merkki siitä, että sivilisaatiot kehittyivät aikaisemmin kuin nyt on luultu.

Arkeologit löysivät Blombosin luolasta Intian valtameren rannalta 41 herneen kokoista helmeä, joihin oli kaiverrettu reikä keskelle. Helmissä oli vielä jälkiä punaisesta okrasta, jolla ne oli maalattu.

- Blombosin luolan helmet ovat ehdoton todiste luultavasti varhaisimmasta informaation säilytyksestä ihmisaivojen ulkopuolella, lausui Blombosin luolan tutkimusohjelman johtaja Christopher Henshilwood.

Blombosin luolan löydöistä kerrottiin tänään julkaistussa Science -tiedelehdessä.

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat