Tutkijat löysivät lupaavan ehkäisytavan – näin uudenlainen "e-pilleri" toimisi

Minkä ehkäisymenetelmän valitsisin? 4:13
Minkä ehkäisymenetelmän valitsisin? Gynekologi kertoo vaihtoehdoista.

Juuri ennen yhdyntää otettu lääkeyhdistelmä voisi estää ei-toivotun hedelmöittymisen.

Yhdysvaltalaistutkijat ovat saattaneet keksiä uuden ehkäisymenetelmän. Akateemisessa BMJ Sexual & Reproductive Health -julkaisussa ilmestyneet alustavat tulokset vihjaavat, että tarpeen vaatiessa otettava pilleri todella toimii tarkoituksessaan eli se pienentää riskiä tulla raskaaksi.

Pillerin ehkäisyteho perustuu kahteen tunnettuun lääkeaineeseen: jälkiehkäisyyn käytettyyn ulipristaaliasetaattiin sekä tulehduskipulääke meloksikaamiin. Niiden yhdistelmä voi tehokkaasti estää häiritä ovulaatiota kuukautiskierron hedelmällisimmässä vaiheessa.

Löydökset perustuvat yhdeksän terveen 18–35-vuotiaan naisen otantaan. Osallistujilla oli säännöllinen kuukautiskierto. Lääkeyhdistelmän ottaminen häiritsi ovulaatiota ainakin jonkin verran kaikilla paitsi yhdellä naisista. Pilleri pidensi kuukautiskiertoa noin kolmella päivällä, millä voi olla merkitystä etenkin, jos raskauden ehkäisy perustuu kierron seurantaan. Lisäksi lääke laski naissukupuolihormoni progesteronin eli keltarauhashormonin määrää.

Tuloksia luonnehditaan "lupaaviksi", koska uudenlainen ehkäisymenetelmä voisi toimia juuri ennen yhdyntää otettuna. Menetelmän teho ja turvallisuus tulee kuitenkin varmistaa laajemmissa tutkimuksissa.

Spontaanisti petipuuhiin ryhtyvien kannattaa toki muistaa jatkossakin kondomi, joka on ainoa seksitaudeilta suojaava ehkäisymenetelmä.

Malesialainen gynekologi kehitti maailman ensimmäisen unisex-kondomin – katso videolta, miltä se näyttää! Juttu jatkuu videon alla.

Ehkäisy edelleen naisten harteilla

Naisille kehitetään uusia ehkäisymenetelmiä, vaikka raskauden ehkäisy on ennestään pitkälti heidän harteillaan.

Miehille ei sitten kondomin keksimisen ole onnistuttu keksimään sopivaa ehkäisymenetelmää. Yhdeksi kynnyskysymykseksi ovat nousseet esimerkiksi ehkäisyruiskeen "sietämättömät sivuvaikutukset", jotka ovat kuitenkin pitkälti samoja kuin mistä e-pillereitä käyttävät naiset kärsivät.

Vuonna 2021 Bill ja Melinda Gatesin säätiö antoi 1,4 miljoonan euron lahjoituksen miesten e-pillerin tutkimiselle.

Lue myös:

    Uusimmat