Tutkijat laittoivat lapset leikkimään Barbie-nukeilla– klassikkoleikeistä paljastui yllättävä hyöty

Miksi"tyttöjen ja  poikien leluista"pitäisi jo luopua? Asiantuntija vastaa 2:41
Miksi "tyttöjen ja poikien leluista" pitäisi jo luopua? Niin sanotut tyttöjen ja poikien lelut ovat olleet normi, joka on nyt murtumassa. Psykologi Laura Blomqvist näkee kehityksen hyvänä. – Aikuinen ja hänen asenteensa tekevät sukupuolittamisen, Blomqvist muistuttaa.

Tutkija suosittelee nukkeleikkejä kaikille lapsille, sillä niistä vaikuttaisi olevan erityistä hyötyä.

Nukkeleikit saattavat auttaa lapsia oppimaan empatiaa ja sosiaalisia taitoja, kertoo Cardiffin yliopiston selvitys.

Selvityksessä 42 tyttöä ja poikaa leikki Barbie-nukeilla sekä yksin että assistentin kanssa. Lapset myös pelasivat pelejä tabletilla sekä yksin että assistentin kanssa, kertoo Insider. Lapset olivat iältään 4–8-vuotiaita. Leikkien aikana lapset pitivät uimalakin tyylistä päähinettä, jonka avulla heidän aivojaan tarkkailtiin. Tietoja kerättiin 33 lapsesta.

Tutkimuksen tilaajana toimi Mattel, jolla on omia intressejä nukkemarkkinoilla. Yritys tunnetaan Barbie-nuken valmistajana.

Nukkeleikit opettivat lapselle empatiataitoja

Tutkijoiden mukaan nukkeleikit aktivoivat ylempää ohimouurretta, siis aivoaluetta, joka on liitetty sosiaalisen tiedon, kuten empatian, prosessointiin. Tabletilla pelaileminen ei aktivoinut aivoja samalla tavalla.

Tutkijoiden mukaan tulos vihjaakin, että nukkeleikki voi olla lapselle ainutlaatuinen mahdollisuus harjoitella tärkeitä sosiaalisia kohtaamisia.

– Tämä on täysin uusi löytö. Käytämme kyseistä aivoaluetta, kun ajattelemme muita ihmisiä, erityisesti, kun ajattelemme toisen ihmisen ajatuksia tai tunteita, kertoo tutkimusta tehnyt neurotieteilijä Sarah Gerson.

"Nämä taidot tulevat olemaan tärkeitä kaikille lapsille"

Gersonin mukaan nukkeleikissä lapsi saa rakentaa oman, kuvitteellisen maailman ja rohkaistua pohtimaan muita ihmisiä ja sitä, miten nämä kenties olisivat vuorovaikutuksessa. Hän toivoo, että tutkimus rohkaisisi vanhempia antamaan kaikkien lasten leikkiä nukeilla, lapsen sukupuolesta riippumatta.

– Nämä taidot eivät liity sukupuoleen. Nämä taidot tulevat olemaan tärkeitä kaikille lapsille. Se, että kykenee ajattelemaan toisen ihmisen tunteita, on yhtä tärkeää pojille ja tytöille, Gerson kuvailee Insiderissä.

Lue myös:

    Uusimmat