Mainos

Tutkijat: Köyhien maiden on saatava saastuttaa, jotta nälkä voitetaan – rikkaiden maiden täytyy siirtyä kohti kasvisruokaa

4:09
Maapallon tämän vuoden luonnonvarat oli tuhlattu jo heinäkuussa.

Kehittyvien maiden on lisättävä merkittävästi kasvihuonekaasupäästöjään ja vedenkulutustaan, jotta ne pääsevät eroon aliravitsemuksesta.

Tämä käy ilmi yhdysvaltalaisen Johns Hopkinsin yliopiston tutkijoiden tuoreesta julkaisusta. Tutkimuksesta julkaistiin artikkeli Global Environmental Change -lehdessä.

Tutkijat kehittivät mallin, jolla arvioidaan ympäristö- ja vesijalanjälkeä yksilön ja kokonaisten maiden tasolla. Malli tarkastelee sitä, miten ruokavalion muutokset 140 maassa vaikuttaisivat kasvihuonekaasupäästöihin ja puhtaan veden kulutukseen. Erityisesti tutkimuksessa tarkasteltiin erilaisten kasvispainotteisten ruokavalioiden vaikutusta päästöihin.

Tutkija Keeve Nachmanin mukaan keskustelu ilmastonmuutoksen vaikutusten pienentämisestä ei useinkaan ota huomioon sitä, että moni maa kärsii aliravitsemuksesta.

–  Jotta maat pääsisivät tilanteeseen, jossa ne eivät kärsi kroonisesta aliravitsemuksesta, näissä maissa pitää syödä enemmän, ja sitä myötä niiden pitää kasvattaa hiilijalanjälkeään, Nachman summaa.

Nachmanin mukaan tämä tarkoittaa sitä, että rikkaiden maiden asukkaiden on siirryttävä nopeammin suosimaan kasvipainotteista ruokavaliota, jotta vaikutusta saadaan tasattua.

Täysvegaaniutta ei välttämättä vaadita

Tutkijat pitivät kuitenkin kannustavana sitä, että mallin mukaan ihmisten ei tarvitse luopua eläinkunnan tuotteista kokonaan. Esimerkiksi ruokavaliolla, johon kuuluu pieniä kaloja ja nilviäisiä, on lähes yhtä pieni vaikutus ympäristöön kuin vegaaniruokavaliolla.

Tutkijat myös havaitsivat, että vähentämällä eläinkunnan tuotteiden osuutta ruokavaliossa kolmasosaan aiemmasta, ruokavalion aiheuttama ilmasto- ja vesijalanjälki oli pienempi kuin perinteisen kasvisruokavalion, johon kuuluvat maitotuotteet ja muun muassa kananmuna.

Nachmanin mukaan osa ruokavalion muutoksen suurimmista esteistä liittyy siihen, etteivät ihmiset halua luopua tietyistä ruuista kokonaan.

– Siksi onkin innostavaa, että mallintamiemme ruokavalioiden joukossa on sellaisia, jotka eivät vaadi täysin pudottamaan pois tiettyjä eläinkunnan tuotteita, vaan kyse on vivahteikkaammasta lähestymistavasta.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja