Maailman ruokaturva on liian heikolla pohjalla – asiantuntija: "Ruoka riittäisi, jos paikalliseen tuottavuuteen investoitaisiin enemmän"

Miten ruoka saadaan maailmassa riittämään? 10:06
Katso videolta, millainen ruokajärjestelmä olisi asiantuntijan mukaan paras mahdollinen

YK:n alainen kansainvälinen maatalousrahasto tukee maataloutta ja edistää ruokaturvaa maailmanlaajuisesti. Huomenta Suomessa vieraillut järjestön apulaisjohtaja Satu Santala kertoo, että ilmastonmuutos, Ukrainan sota ja koronapandemia ovat vaikeuttaneet ruuantuotantoa monilla alueilla.

Ilmastonmuutoksen myötä sääolosuhteista on tullut vaikeammin ennustettavia ja sään ääri-ilmiöitä on aiempaa enemmän.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on puolestaan nostanut niin ruuan kuin lannoitteiden ja polttoaineidenkin hintaa.

– Monet pienviljelijät kehittyvässä maissa eivät enää pysty hankkimaan niitä tarpeita, joita he tarvitsevat viljelemiseen. Maaseuduilla asuvat ihmiset ovat nälänhädän partaalla tai eivät saa riittävän monipuolista ja terveellistä ravintoa, Santala kertoo.

Kriittisin tilanne on hänen mukaansa tällä hetkellä Afrikan sarvessa, jota koettelee kuivuus muiden ongelmien lisäksi.

Maatalousrahaston tavoitteena on muun muassa lisätä ruuan tuottavuutta ja samalla tukea paikallisia elinkeinoja kehittyvissä maissa.

– Etsimme yleensä kaikkein köyhimmät maaseutualueet ja siellä työskennellään yhdessä pienyrittäjien ja pienviljelijöiden kanssa, Santala kertoo.

– Tuemme ihmisten omaa elinkeinoa ja pärjäämistä, jolloin heidän ei esimerkiksi tarvitse välttämättä muuttaa pois maaseudulta.

Yhteistyössä paikallisten kanssa

Maatalousrahasto toimii yhdessä kehittyvien maiden hallitusten ja paikallisten yhteisöjen kanssa investoimalla paikallisiin hankkeisiin.

Hankkeet voivat käytännössä tukea esimerkiksi naisten luku- ja laskutaitoa tai mahdollistaa pienlainojen myöntämisen.

– Työn tuloksia ja vaikutuksia seurataan todella tarkasti, ja näemme, että niitä tapahtuu. On mahtavaa kohdata näitä ihmisiä, jotka ovat pystyneet kasvattamaan omaa ruuantuotantoa tai tulojaan ja saaneet esimerkiksi lapsensa kouluun, Santala kertoo.

Hänen mukaansa maatalousrahaston edellisellä rahoituskaudella 77 miljoonan maailmaan köyhimpiin kuuluvan ihmisen tulot nousivat hankkeiden aikana 10 prosenttia tai enemmän.

Ruuantuotantoa pitäisi vahvistaa paikallisesti

Santalan mukaan Ukrainan sota on osoittanut, että globaali ruuantuotanto ei ole riittävän vahvalla pohjalla. 

– Ruokaturva perustuu siihen, että monet maat ovat hyvin riippuvaisia ruuasta, jota tuodaan muutamasta maasta, Santala sanoo.

Hänen mukaansa ruokaturvan pitäisi tukeutua paikalliseen ja kotimaiseen ruuantuotantoon niin monipuolisesti kuin se on mahdollista. Ideaalissa tilanteessa ruokaa siis tuotettaisiin  ympäristöystävällisesti mahdollisimman lähellä paikkaa, jossa se kulutetaan. 

– Esimerkiksi monissa Afrikan maissa voitaisiin olla varsin omavaraisia ruuantuotannon suhteen, jos maatalouden tuottavuuteen investoitaisiin riittävästi.

Lue myös:

    Uusimmat