Tutkijat kehittivät rokotteen, joka voisi estää ykköstyypin diabeteksen kehittymisen

7:02
Miten keinohaima helpottaa diabeetikon elämää? Katso keskustelu videolta.

Tyypin 1 eli nuoruusiän diabetes on useissa tutkimuksissa yhdistetty enteroviruksiin ja etenkin niihin kuuluviin coxsackie B -viruksiin. Nyt suomalaisruotsalainen tutkijaryhmä kertoo kehittäneensä rokotteen, joka suojaa coxsackie B -infektioilta. Enterovirukset ovat yleisiä tyypin 1 diabetesta sairastavilla lapsilla.

Coxsackie B -virusten arvellaan aiheuttavan haimassa pitkäkestoisen tulehdustilan, joka käynnistää diabeteksen syntyprosessin lapsilla, jotka ovat geneettisesti alttiita tyypin 1 diabetekselle. Jos tartunnat saataisiin estettyä, tauti saattaisi jäädä syntymättä.

Nyt kehitetty rokote tehoaa kaikkia Coxsackie B -viruksen muotoja vastaan ja ehkäisi tyypin 1 diabetesta eläinkokeissa, tutkijat kirjoittavat. Rokote oli myös turvallinen. Jos turvallisuus varmistuu ihmisillä, tutkijat haluavat selvittää, voisivatko rokotteet ehkäistä tyypin 1 diabetesta lapsilla, jotka ovat geneettisesti alttiita sairastumaan.

Enterovirusten osuus tyypin 1 diabeteksen synnyssä on vielä epävarma, joten rokotetestien toivotaan myös vastaavan tähän kysymykseen. Jos rokotettujen sairastumiset estyvät tai vähentyvät merkittävästi, virusten merkitys varmistuu. Coxsackie B -virukset aiheuttavat myös sydänlihastulehduksia, aivokalvotulehduksia ja flunssaa, joten nekin voisivat vähentyä rokotteen ansiosta.

Tutkimus julkaistiin arvostetussa Science Advances -lehdessä. Tutkimusryhmässä oli mukana tutkijoita Ruotsin Karoliinisesta instituutista sekä Tampereen ja Jyväskylän yliopistoista.

Tyypin 1 eli niin sanottu nuoruustyypin diabetesta sairastavien oma immuunijärjestelmä hyökkää haimassa insuliinia tuottavien solujen kimppuun, mikä vähitellen johtaa diabetekseen. Tämän vuoksi potilaat tarvitsevat insuliinihoitoja läpi elämänsä. Suomessa tyypin 1 diabetes on yleisempi kuin missään muualla. Kaikkiaan noin 50 000 suomalaista sairastaa sitä.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja