Tutkimus: Sikainfluenssa saattoi altistaa nuoruustyypin diabetekselle

Norjalaistutkijat ovat löytäneet viitteitä vuosien 2009–2010 H1N1-sikainfluenssapandemian ja nuoruustyypin diabeteksen väliltä. Heidän tulostensa perusteella etenkin tuolloin tartunnan saaneet lapset sairastuivat nuoruustyypin eli tyypin 1 diabetekseen tavallista todennäköisemmin.

Tulokset esiteltiin eurooppalaisen EASD-diabetesjärjestön vuosittaisessa tapaamisessa, ja ne perustuvat 2,3 miljoonan alle 30-vuotiaan norjalaisen terveystietoihin. Vuosina 2009–2014 heistä 76 000:lla diagnosoitiin H1N1-infektio ja 2 400 sairastui tyypin 1 diabetekseen.

Tulosten perusteella laboratoriokokeilla varmistetun H1N1-infektion saaneet ja influenssan takia sairaalahoitoon pandemian aikana joutuneet sairastuivat tyypin 1 diabetekseen kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut samanikäiset. Yhteys oli voimakas varsinkin alle 15-vuotiailla.

Havainnot pitää varmistaa lisätutkimuksissa, mutta tyypin 1 diabetes on autoimmuunisairaus, ja H1N1-influenssa on yhdistetty autoimmuunisairauksiin aiemminkin. Tutkimusnäyttöä on myös muiden virusinfektioiden osuudesta tyypin 1 diabeteksen synnyssä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Kuinka suuri on riskisi sairastua diabetekseen? Testaa helposti!

Suomessa on jo yli puoli miljoonaa diabetespotilasta. Omaa riskiään sairastua kakkostyypin diabetekseen voi arvioida verkossa tehtävällä testillä.

Diabeteksen riskitesti verkossa - mitä tuloksilla tehdään? 7:45

Lue myös:

    Uusimmat