Mainos

Tutkijat kaivautuneet Jeesuksen hautaan ensi kertaa vuosisatoihin

1:47

Pyhän haudan kirkossa Jerusalemissa työskentelevät arkeologit ovat siirtäneet kivilevyn, jonka takana uskotaan olevan Jeesuksen hautapaikka. Hauta on ollut marmorisen kivilevyn suojaamana ainakin vuodesta 1555 lähtien.

Kristittyjen tradition mukaan Jeesuksen ruumis haudattiin ristiinnaulitsemisen jälkeen noin vuonna 33. Uskomuksen mukaan Jeesus nousi kuolleista ja naispuoliset opetuslapset, jotka tulivat kolmen päivän jälkeen voitelemaan ruumiin, huomasivat ruumiin kadonneen.

Kyseisen haudan "sänky", jolla Jeesuksen ruumiin uskotaan sijainneen, on nyt arkeologisten tutkimusten kohteena.

– Meillä on edessä pitkä tieteellinen työ. Pystymme vihdoinkin näkemään alkuperäisen kivipinnan, jossa tradition mukaan Jeesuksen ruumis on maannut, arkeologi Fredrik Hiebert kertoi National Georgraphic -lehdelle, joka on yksi yhteistyökumppani projektissa.

Neljän miljoonan dollarin kaivaukset

Hauta sijaitsee Edicule-nimisen rakennelman sisällä. Edicule tarkoittaa pientä rakennusta. Kyseistä rakennelmaa restautoivat parhaillaan kreikkalaiset konservaattorit. Koko hankkeen hintalappu on noin neljä miljoonaa dollaria. Projekti on tarkoitus päättää ensi keväänä.

Edicule-rakennelma on kunnostettu edellisen kerran vuonna 1810, kun se oli tuhoutunut tulipalossa.

Kun haudan peittävä marmorilevy siirettiin paikaltaan, Pyhän haudan kirkko oli suljettuna. Pääasiassa arkeologisia töitä on tehty öisin, jotta kirkko voisi olla päivisin avoinna turisteille.

Pyhän haudan kirkon paikalla oli alun perin rakkauden jumalalle eli Afroditelle omistettu temppeli vuodesta 136. Perimätiedon mukaan temppelin oli tarkoitus peittää Jeesuksen hauta.

Rakennelmaa ryhdyttiin pitämään pyhänä noin vuonna 326, kun silloisen Rooman keisarin Konstantinin äiti Helena tunnisti sen Jeesuksen haudaksi ensimmäisen kerran. Tunnistuksen jälkeen paikalle rakennettiin kirkko. Sittemmin kirkko on tuhoutunut monta kertaa ja yhtä monta kertaa sen tilalle on rakennettu uusia kirkkorakennuksia. 

Lähteet: National Geographic, The Guardian, Wikipedia

Juttua muokattu: Väliotsikon miljardi muutettu miljoonaksi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.