Mies pulahti aamu-uinnille Välimereen – löysi pronssikaudelta peräisin olevan aarteen

2:53
Videolla kerrotaan, miten muumioitujen kissaeläinten kokoelma sai tutkijat sekaisin.

Aamu-uinnilla Israelin Atlitissa ollut mies löysi 3 400 vuotta vanhan egyptiläisen ankkurin, jossa oli hieroglyfejä. Löydöksestä uutisoivat muun muassa 9 News- ja Daily Mail -sivustot.

Kun Rafi Bahalul meni aamu-uinnille Atlitin edustalla Israelissa tammikuussa, hän huomasi, että merenpohjassa näkyi hieroglyfejä.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Näin sen, uin muutaman metrin ja tajusin, mitä olin nähnyt. Sukelsin koskettamaan sitä, mies kertoi Haaretz-sivustolle.

– Ihan kuin olisin astunut egyptiläiseen temppeliin Välimeren pohjassa.

3 400 vuotta vanha kalkkikivilaatta

Rafin löytämä kalkkikivilaatta oli 3 400 vuotta vanha egyptiläinen ankkuri. Tämän tiedon vahvisti Jacob Sharvit, Israel Antiquities Authority -organisaation meriarkeologian yksikön johtaja. Arkeologit uskovat, että jokin laiva käytti laattaa ankkurina pronssikaudella

Israel Antiquities Authority on lainannut ankkurin Jerusalemissa sijaitsevalle museolle. Esine on osana kuvakirjoituksen historiaa käsittelevää näyttelyä.

Näyttelyn kuraattori Shirly Ben Dor Evian kertoo Haaretz-sivustolle, että kivi olisi alun perin ollut osa suurempaa, koristeltua seinäreliefiä. Sitten sitä päätettiin hyödyntää toisella tapaa, ankkuriksi. Se leikattiin irti ja siihen tehtiin reikä köyden kiinnittämistä varten.

Ben Dor Evianin mukaan löydöstä tutkitaan edelleen.

Syy sijainnille epäselvä

Ben Dor Evian arvelee, että ankkuri on saattanut olla peräisin egyptiläisestä laivasta, joka purjehti Välimeren rannikolla. Ehkä se katosi haaksirikossa.

– Laivan miehistön on täytynyt menettää ankkuri tai laivan on täytynyt joutua haaksirikkoon.

Daily Mailin mukaan asiantuntijat uskovat, että esine on ollut hiekan alla piilossa, kunnes myrsky toi sen lähemmäs pintaa.

Jerusalem Post -sivusto kertoo, että paikka, josta Rafi kiven löysi, oli arkeologeille ennestään tuttu. Kivisiä ankkureita on löydetty tältä alueelta ennenkin. Nyt löydetty kivilaatta poikkeaa niistä kaiverrustensa takia.

Kuva jumalattaren käsistä

Ben Dor Evian kertoo, että kiveen on kaiverrettu muun muassa kirjoituksen jumalatar Seshatin kädet. Laattaan oli kirjoitettu (vapaasti suomennettuna) ”kirjojen talon valtiatar”. Kivi on saattanut olla alun perin jossain temppelissä Egyptissä.

Kuraattorin mukaan kalkkikivi oli tuohon aikaan arvokasta materiaalia ja kaikki haluttiin kierrättää ja hyödyntää uudelleen huolimatta siitä, mikä esineen alkuperäinen tarkoitus oli. Tämän kiven alkuperäistä käyttötarkoitusta ei tiedetä, mutta teorioita on esitetty.

Yksi teoria on Ben Dor Evianin mukaan se, että jumalattaren kasvot on kaiverrettu pois, koska laattaa päätettiin käyttää muuhun tarkoitukseen.

– Jumalattaren kuvaa ei voida käyttää ankkurina, joten kasvot hävitetään kuvasta ja niin kyseessä ei ole enää jumalolento.

Toinen syy voi olla esimerkiksi se, että uusi valtaan noussut faarao on halunnut hävittää jäljet edeltäjistään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja