Vatikaanissa tehtiin riipivä löytö – kätköstä löytyi tuhansia luita, mutta ratkeaako samalla 30 vuotta sitten kadonneen teinitytön mysteeri?

4:52
Reutersin videolla näkyy, kuinka luita kaivetaan koulun lattian alta paljastuneesta hautakammiosta.

Vatikaanissa yli 30 vuotta sitten kadonneen teinitytön mysteeri saattaa olla selviämässä. Ohessa saattaa selvitä muitakin kohtaloita, sillä tytön jäänteitä etsittäessä löydettiin valtava luukätkö, josta löytyi tuhansia luita, kertoo CNN.

Vatikaanin korkea-arvoisen työntekijän tytär Emanuela Orlandi on ollut kadoksissa yli kolmen vuosikymmenen ajan. Hän oli palaamassa kotiinsa musiikkitunnilta Rooman keskustasta kesällä 1983, kun katosi jäljettömiin.

Mysteeri on piinannut Italiaa yli kolmen vuosikymmenen ajan, ja tapauksen ympärille on syntynyt jopa terrorismiteorioita ja legendoja tytön kaapanneista mafiosoista.

Nimetön vihje johti jäljille

Nyt tapaus saattaa olla vihdoin selviämässä. Emanuela Orlandia kaipaamaan jäänyt perhe sai nimettömän vihjeen, jossa kerrottiin, että tytön luut saattaisivat löytyä kreivitär Sophie von Hohenlohen ja Mecklenburgin herttuattaren, Charlotte Federican, haudoista niin kutsutulta Teutonien hautausmaalta. Sinne on perinteisesti haudattu saksankielisiä katolisia ja se sijaitsee Saint Peter’s Basilican kirkon lähellä.

Vihjeessä kehotettiin etsimään ”suunnasta, johon enkeli osoittaa”.

Tapausta ryhdyttiin tutkimaan ja kuninkaallisten haudat avattiin, mutta niistä ei löytynyt lainkaan ihmisen jäänteitä, eikä arkkuja. Vatikaani ilmoitti, että prinsessojen jäänteet on saatettu siirtää, kun hautausmaata ja sen viereisiä rakennuksia remontoitiin 60- ja 70- luvuilla.

Suuri luukätkö löytyi koulun lattian alta

Läheisen Teutonien yliopiston lattian alta esiin kaivetuista kammioista kuitenkin löytyi tutkimusten yhteydessä tuhansia luita sisältänyt kätkö. Nämä luut voivat arvioiden mukaan kuulua kymmenille eri ihmisille.

Niistä otetaan nyt DNA -näytteitä, mutta Vatikaanista kerrotaan, että myös morfologisien tutkimuksien tuloksia joudutaan odottelemaan ensi lauantaihin asti. 
Pirstaleina olevien ikääntyvien luiden tutkiminen on kuitenkin hankalaa, vatikaani tiedottaa. Tuhansille luille tehdään nyt ikämääritystä ja tuoreimmat luut tutkitaan tarkemmin.

"Vatikaani ei halua kielteistä julkisuutta"

Emanuelan veljen, Pietro Orlandin, 60, mukaan on kuitenkin lohduttavaa, että asiaa tutkitaan.

– Olen hyvin tyytyväinen, että tämä tutkimus tehdään. Luiden seassa ei pitäisi olla tuoreita jäänteitä, mutta jos niitä löytyy, se on joka tapauksessa ongelmallista Vatikaanille, vaikka luut eivät olisikaan Emanuelan, Orlandi kommentoi CNN:lle.

– Ajatuskin siitä, että hän olisi ollut haudattuna koko ajan vain parin sadan metrin päähän kodistamme, on musertava, hän jatkaa.

Orlandin mielestään on tärkeää, että riippumaton taho tekee tutkimukset.

– Vatikaani ei halua tämän kautta kielteistä julkisuutta, mutta minusta tuntuu silti, että vihdoinkin me olemme päässeet askeleen eteenpäin ja Vatikaani puolestaan on mennyt taaksepäin.

Vatikaani ylistää itseään avuliaisuudesta Orlandon perhettä kohtaan, kun kyseessä on vain ”nimetön vihje” ja tutkimukset sallitaan silti.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja