Mainos

Tutkijat ehdottavat Suomeen vapaaehtoista asepalvelusta

Turvallisuuspolitiikan tutkijoiden mukaan Suomen tulisi seurata muiden euroopan maiden esimerkkiä ja harkita luopumista koko ikäluokan palvelukseenastumismääräyksestä. Vaihtoehtoja voisivat olla ns. valikoiva asevelvollisuus tai siirtyminen osittaiseen ammattiarmeijaan.

Pohjois-Karjalan prikaatin alokkaat vannoivat sotilasvalansa tänään Kuopiossa. Samaan aikaan useat turvallisuuspolitiikan tutkijat tahtovat avata keskustelua siitä, tarvitaanko Suomessa yhä koko ikäluokkaa koskevaa palvelukseenastumismääräystä.

- Eurooppalainen kehitys on ollut aivan selvää tässä suhteessa: asevoimat ammattilaistuvat. Joko siirrytään suoraan ammattiarmeijaan tai sitten ns. valikoivaan asevelvollisuuteen, arvelee erikoistutkija Arto Nokkala Tampereen yliopistosta.

Irakin sota osoitti, ettei suuren miesmäärään pohjautuvalla armeilla ole enää sitä merkitystä kuin sillä tähän asti on ollut. Ulkopolitiikan tutkija esittää yhtenä vaihtoehtona vapaaehtoista asevelvollisuutta:

- Meillä voitaisiin ilman riskejä siirtyä suuntaan, jossa pääsääntönä olisi vapaaehtoinen asepalvelus. Vain jos vapaaehtoisia ei tulisi tapeeksi, käytettäisiin palvelukseenastumismääräystä. Mutta jos asepalvelus olisi kannustavaa, maksettaisiin edes työmarkkinatuen suuruinen korvaus, tällöin vapaaehtoisia riitttäisi, sanoo valtiotieteen tohtori Markku Salomaa ulkopolitiikan tutkimuksen säätiöstä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.