Tutkijaryhmä löysi Marsista vettä? Maan alta paljastui kokonainen järvi

Tutkijaryhmä löysi Marsista vettä? Maan alta paljastui kokonainen järvi 1:33

Tutkijat ovat löytäneet todisteita veden olemassaolosta Marsissa.

Italian Astrofysiikan instituutin johtamassa tutkimuksessa selvisi, että Marsin etelänavan jääkuoren alla on kenties maanalainen järvi. Asiasta kertoo muun muassa BBC.

Aikaisemmissa tutkimuksissa tutkijat ovat löytäneet merkkejä jaksottaisesta virtaavasta vedestä, mutta nyt ensimmäistä kertaa tutkijat löysivät merkkejä paikoillaan olevasta vedestä, joka olisi selvinnyt tähän päivään asti. Nasan Curiosity on jo aikaisemmin kuvannut kuivuneita järviä Marsin pinnassa, joka on todistanut planeetalla olleen ainakin joskus vettä, jota pidetään elämän edellytyksenä.   

Löyty tehtiin Marsiksella, tietynlaisella tutkalla, joka oli Euroopan Avaruusjärjestö ESA:n Mars Express -luotaimella.

– Se ei ole todennäköisesti kovinkaan iso järvi, sanoo professori Roberto Orosei, joka johti tutkimusta.

Marsis-tutka ei pystynyt määrittämään veden syvyyttä, mutta tutkijat arvioivat syvyydeksi noin metrin. Leveyttä järvellä on noin 20 kilometriä. Järvi sijaitsee noin 1,5 kilometrin syvyydessä.

Vaikka tutkimus väittää Marssissa olevan vettä, veden olemuksesta ei ole tarkempaa tieota. Veden lämpötila tai kemiallinen koostumus ei ole tiedossa. Tutkijat ovat arvioineet ympäröivän maan olevan -10 asteen ja -30 asteen välillä, joten vesi todennäköisesti sisältää ainakin erilaisia suoloja, jotta se pysyy juoksevana.

Lue myös:

    Uusimmat