Stena saattoi eksyä parittelumatkallaan, arvioi tutkija – seuraava etelään eksyvä mursu pitäisi käännyttää mahdollisimman nopeasti

Stena-mursu siirrettiin kuljetukseen 2:13
Tässä vaiheessa tiistai-iltaa Stena-mursu oli vielä elossa, mutta eläimen kunto petti lopullisesti kuljetusmatkalla Korkeasaareen.

Ilmastonmuutos saattaa lisätä etelään eksyvien mursujen määrää.

Myöhään tiistaina menehtynyt mursu oli liian laiha selvitäkseen, kommentoi mursun matkaa seurannut väitöskirjatutkija Rune Aae Kaakkois-Norjan yliopistosta.

Aaen mukaan yritys pelastaa mursu oli oikea päätös, mutta se oli mursulle liian myöhäistä. Mursu oli laihtunut Itämeren matkallaan liikaa, mikä aiheuttaa haittaa sisäelinten toiminnalle.

Haminassakin seikkaillut Stenaksi nimetty mursu oli ensimmäinen tunnettu mursu koskaan Itämerellä, joten aiempaa käyttäytymismallia tällaiseen tilanteeseen ei ollut. Tutkijan mukaan seuraavalla kerralla mursu tulisi yrittää käännyttää takaisin Tanskaan ja Norjaan mahdollisimman nopeasti.

Aaen mukaan suurimmaksi ongelmaksi mursulle koitui Itämerellä ruoka. Norjan rannikolla mursu vielä pärjää, mutta päivittäin 5 000–6 000 simpukkaa syövälle merieläimelle Itämeren antimet ovat liian vähäiset, hän kertoo.

Parittelemasta palaavat naaraat voivat eksyä

Lähimmät mursulaumat elävät Norjan ja pohjoisnavan välissä sijaitsevilla Huippuvuorilla. Urosmursut elävät saarten läntisellä puolella ja naaraat itäisellä puolella sekä idässä kauempana sijaitsevalla saariryhmällä, Aae kertoo.

Mursut tapaavat vuosittain Huippuvuorten pohjoispuolella parittelun merkeissä. Mursut parittelevat vedessä, mutta synnyttävät jäällä. Tämän vuoksi ne joutuvat Aaen mukaan siirtymään yhä pidempiä matkoja paritellakseen, koska ilmastonmuutoksen takia jäinen alue on kauempana mursuista. Tällöin laumasta eksyy helpommin.

Urosmursut ajautuvat etelään useimmiten, koska ne on karkotettu laumasta. Naarasmursuilla syynä sen sijaan on yleensä eksyminen, koska niillä on pidempi matka parittelupaikalle. Stena ja Norjan pääkaupungissa Oslossa parhaillaan oleileva Freya ovat naaraita.

Osloon on Aaen mukaan eksynyt tällä vuosituhannella kolme mursua, viimeksi vuonna 2013. Koko Norjan rannikolla vierailee vuosittain tiettävästi 3–4 mursua.

Aae kertoo Freyan eksyneen laumastaan ollessaan vielä pieni. Stena sen sijaan oli jo vanha, noin 25-vuotias. Stenan arvellaan eksyneen, kun se oli tulossa mannerjäältä parittelemasta takaisin lauman luo.

Lue myös:

    Uusimmat