Mursu kuoli matkalla Korkeasaareen

Kotkassa rantautunut mursu siirrettiin myöhään tiistaina Korkeasaareen 1:57
Kotkassa rantautunut mursu siirrettiin vaativassa operaatiossa myöhään tiistaina Korkeasaareen

Kotkassa elettiin tiistai-iltana Suomeen tuhansia kilometrejä matkanneen Stena-mursun kohtalonhetkiä. Lopulta mursu menehtyi matkalla Korkeasaareen.

MTV Uutiset oli paikalla seuraamassa tilanteen kehittymistä.

Mursu saatiin kuljetettua metsästä kuljetuslaatikon ja traktorin avulla kuorma-autoon. Mursua lähdettiin ennen iltakymmentä kuljetettamaan Korkeasaaren villieläinsairaalaan, Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoi MTV Uutisille.

Hieman ennen yhtä yöllä Korkeasaari kuitenkin twiittasi suru-uutisen. Mursu oli kuollut matkalla.

– Viime päivien koettelemukset ja kuljetus olivat heikkokuntoiselle eläimelle liian raskaat ja se menehtyi matkalla. Kiitos kaikille auttajille!

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Villieläinsairaalassa oltiin jo valmistauduttu mursun saapumiseen.

Korkeasaaressa mursun tila tullaan arvioimaan ja pyrkimyksenä on, että eläin saataisiin purettua kuljetuslaatikosta vielä tänään, Trontti kertoi aiemmin illalla.

Villieläinsairaalassa mursulle oli tarkoitus antaa ensihoitoa, kuten ravintoa ja nesteytystä sekä tarvittaessa lääkehoitoa.

Näin operaatio eteni

Operaatio käynnistyi varsinaisesti, kun poliisi kehotti alkuillasta sivullisia siirtymään kauemmas alueelta. Myös ajoneuvoja kehotettiin siirtymään. Paikalle tuotiin traktori, kuljetuslaatikko ja kuorma-auto. 

Paikalla oli pelastusviranomaisia, poliisi sekä eläinlääkäri.

Mursu nukutettiin tämän jälkeen ja sen kuntoa tutkittiin. Mursu saatiin siirrettyä paareille tarktorin ja liinojen avulla. Mursua siirsi vähintään 7, ehkä jopa 10 ihmistä. 

Tämän jälkeen kuljetuslaatikko siirrettiin traktorilla kuorma-auton kyytiin. Siirto-operaatio on kesti lähemmäs kaksi tuntia.

Mursu painaa vähintään 500 kiloa, joten siirtäminen oli hankalaa. 

Haasteita toi myös nukutusoperaatio. Suomessa ei ole kokemusta mursujen nukutuksesta, joten eläinlääkärit konsultoivat norjalaisia eläinlääkäreitä. Trontin mukaan nukutus sujui kuitenkin hyvin.

Mursu löytyi aamulla Kotkasta omakotitalon pihalta

Mursun arveltiin aiemmin jo jatkaneen matkaansa Itämerellä, kun se löytyikin yllättäen tiistaiaamuna kotkalaisen miehen pihalta, jonne se oli ryöminyt maata pitkin 150 metrin matkan.

Biodiversiteettiasiantuntija Riku Lumiaro kertoi MTV Uutisille iltapäivällä, että mursu on huonossa kunnossa ja hyvin nälkiintynyt. Hän kertoi mursun nousseen vedestä maalle, koska se ei ole saanut tarpeeksi ravintoa.

– Arktisilla eläimillä on paksu arktinen rasvakerros, joka suojaa kylmyydeltä. Jos se häviää, se ei ole saanut ravintoa pitkään aikaan ja joutuu nousemaan maalle, koska kuolisi muuten kylmyyteen.

Vaaraksi on kerrottiin myös se, ettei mursun elimistö kestä nukuttamista. Eläintä ei voitu enää laskea nykykunnossaan. Itämeressä ei ole sille tarpeeksi ravintoa ja Lumiaron mukaan se kuolisi tuskallisesti.

Animaatio näyttää, miten Stena-mursu päätyi Suomeen 0:53

Missä kunnossa mursu on nyt? Asiantuntija suorassa lähetyksessä 8:06

MTV Kotkassa: Mursu löytyi kotkalaisparin kotipihasta – tältä löytöpaikalla näyttää 1:28

Jukka kohtasi mursun silmästä silmään Kotkassa 1:28
Jukka kohtasi mursun silmästä silmään kotipihallaan tiistai-aamuna.



Lue myös:

    Uusimmat