Mursu palasi! Löytyi kotkalaismiehen etupihalta, poliisi ja lääkärit paikalla – tämä kaikki eläimen Suomen-kiertueesta tiedetään

Jukka kohtasi mursun silmästä silmään Kotkassa 1:28
Jukka kohtasi mursun silmästä silmään Kotkassa

Arktisilla alueilla viihtyvä mursu saapui vierailulle Suomeen ja nousi hetkessä suureksi puheenaiheeksi. Mursu palasi päivän hiljaiselon jälkeen julkisuuteen kotkalaisen Jukka Hovilan etupihalta, jossa se oli jyrännyt pyykkitelineen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Jukka Hovila kertoi MTV Uutisille, että alue on eristetty, paikalla on poliisi sekä kaksi eläinlääkäriä nukuttamassa mursua.

Pelastuslaitos sai hälytyksen mursusta takapihalla kello 8.44. Paikalla on tällä hetkellä pelastuslaitoksen lisäksi poliisi ja eläinlääkäreitä.

Päivystävä palomestari Juha Säämäsen mukaan neuvotteluita käydään eläinlääkäreiden ja Korkeasaaren kanssa. Jatkosta ei vielä ole tietoa, mutta tilanne on rauhallinen.

– Tuossa se kuusen vieressä köllöttelee, Säämänen hymähtää.

Korkeasaaresta vahvistetaan MTV Uutisille, että eläintarhan villieläinsairaala on mahdollinen kohde mursulle, jos sitä ei saada turvallisesti takaisin mereen. Ylen mukaan siirtoa ei kuitenkaan olla tekemässä. Eläimen nukuttamista pidetään riskinä.

Poliisi on eristänyt alueen ja toivoo, ettei paikalle tulisi ihmisiä.

Näin mursun matka on edennyt

Katseita kääntänyt mursunaaras on nähty kesän aikana Saksassa, Puolassa ja puolitoista viikkoa sitten Latviassa. 

Mursun liikkeitä tutkinut väitöskirjatutkija Rune Aae Kaakkois-Norjan yliopistosta kertoi perjantaina Helsingin Sanomille, että mursu on havaittu ensimmäisen kerran Norjan lounaispuolella maaliskuun puolivälissä.

Ennen poistumistaan Haminasta Stena-niminen eläin oli Ylen mukaan ulostanut makuusijoilleen ja tuhrinut lähistön veneitä.

– Emme me montaa minuuttia voineet viettää siinä, kun päätä alkoi särkeä, valokuvausharrastaja Erkki Syrjäläinen kertoi Ylelle.

Mursu jatkoi matkaansa Kotkaan, jossa se pelastettiin rysästä. Operaation aikana eläin yritti nousta kalastajan veneeseen, jonka myötä vene kaatui.

– Eläin nousi ylös suoraan käsieni väliin. Iso eläin ja iso pää, oltiin hetken nokat vastakkain. Se oli ensimmäinen tutustuminen ja kohtaaminen, Halonen jatkaa, kalastaja Antero Halonen kertoi aiemmin MTV Uutisille.

Arvion mukaan mursu painaisi jopa 1 500 kiloa. 

Stena ei kuitenkaan ole ainoa mursu, joka on hämmästyttänyt läsnäolollaan ihmisiä. Norjassa otsikoihin on noussut Freya-mursu, jonka matkaa on seurattu useamman viikon ajan.

Lue aiheesta lisää:


Lue myös:

    Uusimmat