Tutkijalta tiukka muistutus: "Ei ole hyvä, jos hallituksessa istuu vain valkoisia, keski-iän ylittäneitä pukumiehiä" – ministerisalkut jaettava tasan miesten ja naisten kesken

Antti Rinteen hallitusta on hehkutettu tasa-arvon airuena, kun 19 ministeristä 11 on naisia. Mutta jo Matti Vanhasen kakkoshallituksessa 10 vuotta sitten oli reilu naisenemmistö.

Naisten nousu ministereiksi on ollut vuosikymmenten taival. Politiikan tutkija pitää tasaista salkkujakoa sukupuolten mukaan hyvin tärkeänä. Politiikkaa ja päätöksiä ei pidä enää jättää pukumiesten piireille.

Sukupuolentutkimuksen professori Johanna Kantola pitää nykyistä kehitystä ilahduttavana. Muutosta on odotettu vuosikymmeniä ja vasta 2000-luvulla on päästy tasa-arvoon. Suomessa on ollut tuore Rinteen hallitus mukaan lukien 2000-luvulla 197 ministeriä, näistä 102 on ollut miehiä ja 95 naisia.

Muutos on merkittävä, tätä ennen 1970-90-luvulla vain jokunen nainen nousi ministeriksi.

Suomen naisministerien määrää jo ihaillaan

Millainen on ollut meidän muutostahtomme, olemmeko olleet takapajuisia?

– Suomi ei ole ollut takapajuinen, mitä tulee naisten poliittiseen osallistumiseen, kertoo tutkija Kantola.

– Keskimäärin 24 prosenttia ministereistä on maailmalla naisia. Me olemme jo päässeet yli 40 prosentin. Tämä on merkittävää ja Suomea katsotaan maailmalla kunnioittaen.

Kantola huomauttaa, että uuden hallituksen tasa-arvopolitiikka on aivan toisella tasolla kuin edeltäjänsä.

– Antti Rinteen hallitus on kirjannut sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisen hallitusohjelmaan. Juha Sipilän hallituksessa sitä ei mainittu lainkaan. Sipilän salkkujako, 14 miestä ja 9 naista oli kuin paluuta menneeseen. Nyt tehdään selvästi nykyaikaista ihmisarvo – ja tasa-arvopolitiikkaa.

Naispääministereitä yhä vain kaksi

Huomioitavaa on myös se, että Suomi sai 2000-luvulla ensimmäiset naispääministerinsä, tosin he ovat hallinneet yhteensä vain reilun vuoden.

2003 pääministeriksi nousi keskustan Anneli Jäätteenmäki, tosin tämä menestystarina kesti vain yhden kuukauden. Jäätteenmäki joutui eroamaan valehdeltuaan niin kutsutussa Irak -vuotojupakassa.

2010 yhden vuoden pätkäpääministeriksi nousi keskustan Mari Kiviniemi, kun Matti Vanhanen erosi keskustan puheenjohtajan ja sen tien myös pääministerin paikalta.

2000-luvun alusta mies-nais -jako on vaihdellut edestakaisin. Matti Vanhasen vuoden 2007 kakkoshallitus, jonka Vanhanen siis vuonna 2010 jätti, oli edelläkävijä.

Ministereitä vaihtui kolmen vuoden aikana niin paljon, että naisten määrä nousi 14: ään ja miehillä oli 11 salkkua. Myös Vanhasen tilalle astuneen Mari Kiviniemen hallituksessa oli enemmistö naisia, 11-9.

Tasa-arvo rakennetaan puolueissa

Johanna Kantola muistuttaa, että olennainen tasa-arvotyö on tehtävä puolueissa, koska puolueiden johdossa ministerit seulotaan ja valitaan. Mahdollisimman tasainen jako sukupuolten välillä on tutkijan mukaan nykyisin aivan välttämätöntä.

– Ehdottomasti! Ei ole missään nimessä hyvä, jos hallituksessa istuu vain yhdentyyppisiä, no sanotaan näin: valkoisia, keski-iän ylittäneitä pukumiehiä. Sellainen ei tuota oikeudenmukaista poliittista päätöksentekoa.

Lue myös:

    Uusimmat