Haavistolla meni aamukahvi väärään kurkkuun pääministeriuutisesta: "Niin nopeaa tunnelman vaihdosta en ollut ennen nähnyt"

Vihreät siirtäisivät painopisteen työn verotuksesta ympäristöhaittojen verotukseen – "saastuttajan tulisi aina maksaa". 

Köyhyys, ilmastonmuutos ja tasa-arvo. Nämä kolme teemaa vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto ottaisi seuraavaan hallitusohjelmaan, jos vihreät ovat siitä neuvottelemassa.

Haavisto on luvannut jatkaa puheenjohtajana kesään asti ja vetää hallitusneuvottelut, mutta ministeripestejä hän ei vieläkään ennakoi.

– Vaalikuume on ihan hyvä – kunhan ei lämpötila nouse niin korkealle, että ajatus sakkaa. Olen monella tavalla sitoutunut tähän projektiin, mutta jätän vihreiden päätettäväksi kysymykset vaalien jälkeen, hän sanoo.

Haavisto kertoo vetäisseensä aamukahvit väärään kurkkuun huomatessaan joulukuussa olevansa suomalaisten suosikki seuraavaksi pääministeriksi Lännen Median kyselyssä.

– Syksyllä sai kuulla puheenvuoroja, että vihreät suurin piirtein häviää maailmankartalta ja sitten oltiinkin yhtäkkiä pääministeripuolue. Näin nopeaa tunnelman vaihdosta en ole ennen nähnyt.

Leimaaminen ei tee poliittiselle keskustelulle hyvää

Vihreät oppivat vaikeasta kesästä ja syksystä, miten nopeasti asiat voivat mennä vinksalleen. Haaviston mukaan se on tehnyt monien vihreiden joskus värikkäistä kannanotoista vähän maltillisempia.

Hän sai kuitenkin omilta heti alkajaisiksi ryöpyn niskaansa sanottuaan, ettei sulje pois yhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Haavisto sanoo muistavansa hyvin ajan, jolloin vihreät itse oli se outo ryhmä, josta ajateltiin, että noiden kanssa ei ainakaan mitään yhteistyötä voi tehdä.

– Sentapainen leimaaminen ei tee poliittiselle keskustelulle hyvää. Asioista saa ja pitääkin olla eri mieltä ja vahvasti saa myös haastaa. Silti omista arvoista on pidettävä kiinni. On selvää, että vihreät eivät koskaan tule olemaan hallituksessa, joka on EU-kielteinen, joka haluaa sulkea Suomen rajat tai joka suhtautuu kielteisesti tasa-arvoon ja ihmisoikeuksiin.

Haavisto muistaa hyvällä pääministeri Paavo Lipposta (sd.), jonka ensimmäisessä hallituksessa hän istui ympäristö- ja kehitysyhteistyöministerinä.

– Opin Lipposelta paljon siitä, miten viiden puolueen sateenkaarihallitus pidetään pystyssä. Hän oli kova muillekin, mutta omilleen erityisen kova, jos koki, että omat sooloilevat tai lähtivät rikkomaan hallituksen henkeä. Koalitiohallituksessa vaaditaan pääministeri, joka osaa tasapainottelun eri ryhmien välillä ja katsoo, että kaikki saavat kohtuullisessa määrin omia tavoitteitaan läpi.

Hävittäjärahoista heltiäisi osa köyhien auttamiseen

Köyhyyteen vihreät vastaisivat pitkällä aikavälillä noin 600 euron perustulolla, mutta ensi hätään ratkaisu olisi perustoimeentuloturvan korottaminen ja kaikkein alhaisimpien tuloryhmien auttaminen.

– Toivomme, että tulevassa sosiaaliturvaremontissa otettaisiin perustulon suuntaan askelia. On tärkeää, että meillä on perustulo, joka aktivoi ja tekee esimerkiksi tilapäisenkin työn vastaanottamisen järkeväksi. Meidän on pakko kehittää jokin malli, joka mahdollistaa sen, että välillä opiskellaan ja välillä tehdään töitä kevyemmällä byrokratialla ja harkinnalla kuin nykyään.

Puolue lohkaisisi tätä varten paitsi yritystuista noin miljardin, myös siivun 10 miljardin euron hävittäjäkaupoista.

Verotuksen painopistettä vihreät siirtäisivät työn verotuksesta ympäristöhaittojen verotukseen.

– Saastuttajan tulisi aina maksaa.

Tasa-arvon edistämisessä konkreettisia toimia ovat Haaviston listalla perhevapaauudistus ja translain uudistaminen.

"Latinopuolisoa saa aina odottaa"

Kehu toinen puoluejohtaja

– SDP:n Antti Rinnettä kehun. Heillä on saatu selvästi puolueen koneisto toimimaan ja myös kestävän kehityksen ja ympäristön teemat puolueen asialistalle parin viimeisen vuoden aikana. Erikseen kehun senkin vuoksi, että hän on tosipaikan edessä oman terveytensä ja jaksamisensa kanssa. Meiltä muilta puoluejohtajilta hänelle lämpimät terveiset.

Mikä on suurin tekemäsi virhe politiikassa?

– Joidenkin epäonnistuneiden vaalien jälkeen olen tajunnut, että en osannut tehdä omaa kampanjaa. Pääni oli jäänyt vielä siihen vihreiden alkuajan tunnelmaan, että tehdään koko porukalle kampanjaa. Se on yksi läksy, jonka olen oppinut. Suomessa äänestetään paitsi puoluetta myös yksittäistä ehdokasta.

Mitä teet arjessasi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi?

– Olen koittanut auton vaihtamisella vähäpäästöisempään vähän vaikuttaa siihen. Ensimmäistä kertaa olen alkanut ostaa käytettyjä paitoja Huuto.netistä. Aina olen esimerkiksi kamerat ja huonekalut ostanut mielelläni käytettynä. Nyt olen kokeillut vaateostoksia, ja ihan hyvää tavaraa tuli.

Kuka on lobannut sinua viimeksi ja mistä aiheesta?

– Etelä-Korean suurlähettiläs. Hän puhui Korean niemimaan tulevaisuudesta ja Koreoiden yhdistämisestä ja toivoi, että Suomi olisi myös sillä alueella aktiivisempi ja ottaisi nämä kysymykset esiin EU:ssa ja myös Yhdysvaltain ja Kiinan kanssa.

Oletko feministi?

– On monenlaista määritelmää, mutta ajattelen itse olevani feministi. Se tarkoittaa lähtökohtaista ajatusta, että naisten oikeudet ovat aivan yhtä suuria kuin miesten. Puoluejohtajana yritän katsoa, että meidän pätevät naiset pääsevät vähintään samalla tavalla esille kuin miehet.

Kenelle lähetit viimeksi Whatsapp-viestin, ja mitä se sisälsi?

– (Puoliso) Antonio (Flores) on latino ja siitä seuraa, että usein kun lähdetään jonnekin, voi varustautua tunnin odotusajalla. Lähetin Antoniolle kiirehtimisviestin, että "Mä istun täällä Robert's Coffeessa. Tää menee tunnin sisällä kiinni, voisitko tulla".


Lue myös:

    Uusimmat