Tutkijalta kylmä arvio Venäjän presidentin tulevaisuudesta: "Putin ei näe enää uutta talvea"

6:55
Katso videolta arviot siitä, miten Putinin ja Wagner-ryhmän johtajan Prigozhin liittolaisuus voi muuttua.

Ajatushautomo CEPAn tutkija Edward Lucas arvioi, että Kremlin arvioidut suunnitelmat uudesta liikekannallepanosta voivat olla viimeinen niitti Venäjän presidentti Vladimir Putinin vallalle. 

Talvi hyödyttää aloitteen sodassa jo käsiinsä ottanutta Ukrainan armeijaa, kun taas Venäjän armeija kärsii talvella heikosta varustuksesta ja moraalista, tutkija Edward Lucas kirjoittaa. Venäjä kaipaa nyt kipeästi tilanteen jäädyttämistä talveksi.

Sisäisesti Venäjän politiikka lähestyy Lucasin mukaan kiehumispistettä. Aiempi liikekannallepano johti jo asevelvollisuusikäisten venäläismiesten joukkopakoon maasta.

Nyt Kremlin arvioidaan suunnittelevan uutta liikekannallepanoa, ja Lucasin arvion mukaan siitä voi tulla ratkaiseva käänne Venäjän sisäpolitiikassa.

– Arvioni on, että Putin ei näe enää uutta talvea. Lännen tehtävänä on valmistautua siihen, mitä seuraavaksi tulee, olipa se sotilasjuntta, näennäisesti ystävällismielinen hallinto tai kaaos, joka johtaa osittaiseen tai jopa täydelliseen Venäjän valtion hajoamiseen, Lucas kirjoittaa.

Venäjä aloitti helmikuun 24. päivä laajamittaisen hyökkäyssotansa Ukrainassa ja on kohdannut vastaiskun toisensa perään.

Vladimir Putinin vallan jatkosta on keskusteltu runsaasti pitkin matkaa. Moni tutkija uskoo edelleen, että Putinin ei ole aivan lähitulevaisuudessa kaatumassa.

Toisaalta aivan viime aikoina raportit Kremlin sisäisestä hajaannuksesta ovat vain vahvistuneet.

Ajatushautomo CEPA (The Center for European Policy Analysis) on voittoa tavoittelematon, Washington DC:ssä sijaitseva ajatushautomo. CEPAn verkkosivujen mukaan se keskittyy transatlanttisen liiton vahvistamiseen tutkimuksen, analyysin ja erilaisten ohjelmien avulla.

Edward Lucas on CEPAn vanhempi tutkija. Aiemmin hän työskenteli toimittajana muun muassa The Economist-lehdessä erikoistuen Itä-Euroopan maihin.  

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja