Ruotsalaisasiantuntija pitää Putinia epätoivoisena – Viro varoittaa aliarvioimasta Venäjää, vaikka Putin kaatuisi: "Ei osoita minkäänlaisia heikkenemisen merkkejä"

Turvautuiko Putin uudenvuodenpuheessa näyttelijöihin? 0:34
Katso myös: Esiintyykö näissä kuvissa ja videoissa sama henkilö? Vaaleahiuksinen nainen herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa.

Ruotsalaisen asiantuntijan mukaan Vladimir Putinin uudenvuoden puhe antoi epätoivoisen kuvan, mutta virolainen puolustusministeriön neuvonantaja varoittaa aliarvioimasta Venäjän sotilaallista menestystä.

Viron puolustusministeriö varoitti perjantaisessa tilannekatsauksessaan venäläisten militanttien vaikutusvallan kasvusta.

– Venäjän sisäpolitiikassa on yhä enemmän merkkejä militantimman ja jyrkempää vastakkainasettelua lännen kanssa hakevan ryhmittymän vahvistumisesta. Venäjän hallinto ei osoita minkäänlaisia heikkenemisen merkkejä. Vaikka Putin kaatuisi, strategiset tavoitteet eivät muuttuisi, ministeriön neuvonantaja, kontra-amiraali Igor Schvede kommentoi lehdistötilaisuudessa Viron yleisradioyhtiö ERR:n mukaan.

Schveden mukaan tämä tarkoittaa todennäköisesti sitä, että Venäjä hakee mahdollisuuksia uusiin yhteenottoihin lännen kanssa. Hän arvioi, että Venäjä saattaa testata Natoa Baltian maiden kautta, joita Venäjä pitää sotilasliiton heikoimpina lenkkeinä.

– Venäjä ei ole vieläkään muuttanut strategisia tavoitteitaan ja se haluaa muuttaa nykyistä sääntöihin perustuvaa maailmanjärjestystä ja palauttaa vaikutusvaltapolitiikkansa. Ukrainan voitto on siksi kriittisen tärkeä Virolle ja länsimaille, ja siksi Ukrainan auttamiseksi on tehtävä kaikki mahdollinen, Schvede pohtii.

Schvede varoittaa myös aliarvioimasta Venäjän sotilaallista menestystä.

– On ennenaikaista sanoa, että Venäjä on strategisesti hävinnyt sodan (Ukrainassa). Jos Venäjä saa edes pienen alueellisen voiton, sen hyökkäys on onnistunut. Koko maailmalle olisi silloin lähetetty viesti, että rajojen muuttaminen voimalla on sallittua.

"Putin vaikuttaa melko epätoivoiselta"

Vaikka Schveden mukaan Venäjän hallinto ei osoita vielä heikkenemisen merkkejä, arvioi ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut ruotsalainen Itä-Euroopan asiantuntija Anders Åslund Putinia hänen uudenvuoden puheensa perusteella epätoivoiseksi.

– Kyse on Venäjän suvereniteetista ja kohtalosta. Putin vaikuttaa melko epätoivoiselta, Åslund kommentoi Twitterissä.

Åslund kuului Venäjän entisen presidentin Boris Jeltsinin hallinnon neuvonantajiin.

Hän kiinnittää huomiota siihen, ettei Putinilla vaikuta olevan mitään sanottavaa Venäjän kansalle.

– Johtopäätös: Putin ei näytä vain vastenmieliseltä vaan myös epätoivoiselta, Åslund kirjoittaa.

Juttu jatkuu tviitin jälkeen.

Amerikkalaisen ajatushautomo ISW:n tulkitsee Putinin puheen olevan merkki siitä, että Venäjän presidentti on epävarma kyvystään hallita Venäjän informaatiotilaa. ISW:n mukaan tästä kertoo se, että Putin keskittyi puheessaan perustelemaan sodan oikeutusta.

Putinin mukaan länsi käyttää Ukrainaa hyväkseen Venäjän tuhoamiseksi ja juuri länsimaat provosoivat Venäjää hyökkäämään Ukrainaan.

– Näiden kommenttien tarkoituksena oli todennäköisesti oikeuttaa kallis sota ja vedota ultranationalistiseen sodanmieliseen yhteisöön. Ne osoittavat kuitenkin myös, että Putin on edelleen haluton harkitsemaan mielekästä rauhanomaista ratkaisua aloittamaansa sotaan muuten kuin ehdoilla, jotka hän sanelee Ukrainalle ja lännelle, ISW analysoi päivittäisessä katsauksessaan.

Lue myös:

    Uusimmat