Tutkija yllättyi Turkin lämpenemisestä Ruotsin Nato-jäsenyydelle – "Turkki sai mitä halusi"

Tutkija yllättyi Turkin lämpenemisestä Ruotsin Nato-jäsenyydelle – "Turkki sai mitä halusi" 7:52
Katso video: Leinosen mukaan ihmetystä on herättänyt, mikä Turkin asenteen täyskäännökseen johti vuoden kestäneen viivyttelyn jälkeen.

Turkki on vihdoin näyttänyt vihreää valoa Ruotsin Nato-jäsenyydelle. Suomen Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen kommentoi yllättävää muutosta.

Naton pääsihteeri Jens  Stoltenberg kertoi maanantaina, että Turkki on valmis edistämään Ruotsin Nato-jäsenyyttä mahdollisimman pian.

– Turkki sai mitä halusi. Maa pystyi vaikuttamaan siihen, miten Natossa hoidetaan asioita, kommentoi Leinonen.

Natoon perustetaan elin koordinoimaan terrorismin vastaisia toimijoita, mitä Turkki on vaatinut jo pitkään.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin viimeaikaiset kommentit ovat antaneet ymmärtää, ettei Turkki olisi hyväksymässä Ruotsia Natoon lähiaikoina. Asenteen muutos on Leinosesta yllättävä.

Leinosen mukaan ihmetystä on herättänyt, mikä asenteen täyskäännökseen johti vuoden kestäneen viivyttelyn jälkeen. Turkki oli asettanut Ruotsin Nato-jäsenyydelle erilaisia vaatimuksia, jotka toteutuivat heikosti.

Turkki on vaatinut, että sen EU-jäsenyysneuvotteluita jatkettaisiin. Leinonen pitää neuvottelujen jatkamista epätodennäköisenä, koska maa on liukunut kauas Kööpenhaminan kriteereistä.

– Voi olla, että Turkki on Erdoganin mielestä vieraantunut liikaa läntisistä liittolaisistaan ja suhteita pitäisi nyt lämmitellä. Yksi syy voisi olla Turkin talouden katastrofaalinen tilanne, mihin maa kaipaisi apua läntisiltä liittolaisiltaan. Näin ollen maa ei voisi enää painostaa liittolaisiin, kuten se on aiemmin tehnyt.

Katso koko haastattelu videolta.

Lue myös:

    Uusimmat