Nytkähtääkö Ruotsin Nato-jäsenyys tänään eteenpäin? – Suomi mukana virkamiesväännössä Turkissa

Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken: "Uskon Ruotsin olevan Naton jäsen lähiviikkoina" 1:39
Yhdysvaltain ulkoministeri Blinken: "Uskon Ruotsin olevan Naton jäsen lähiviikkoina"

Ruotsissa toivotaan maan jumittuneen Nato-jäsenyysprosessin nytkähtävän eteenpäin tapaamisessa Turkissa tänään.

Ankarassa kohtaavat virkamiestasolla Ruotsin, Suomen ja Turkin edustajat kolmenvälisessä yhteydenpidossa, jonka aloittamisesta sovittiin Naton huippukokouksessa Madridissa viime vuonna. Mukana on myös Naton pääsihteerin edustaja.

Turkin valtuuskuntaa johtaa presidentti Recep Tayyip Erdoganin uusi turvallisuusneuvonantaja Akif Cagatay Kilic. Hän arvioi viikonvaihteessa tv-haastattelussa Ruotsin olevan nyt lähempänä Nato-jäsenyyttä kuin aiemmin.

Toiveita edistymisestä ovat nostaneet Ruotsissa voimaan tullut uusi terrorismin vastainen laki sekä Erdoganin selvä voitto Turkin presidentinvaalien toisella kierroksella. Näin ollen Turkin presidentillä ei pitäisi enää olla sisäpoliittisia syitä viivyttää Ruotsin jäsenyyttä.

Turkin ohella Unkari ei ole vielä ratifioinut Ruotsin Nato-jäsenyyttä. Turkki on vaatinut Ruotsilta tehokkaampia toimia kurditerroristeiksi nimeämiään ihmisiä ja järjestöjä vastaan. Unkari ei sen sijaan ole esittänyt Ruotsille selkeitä vaatimuksia ratifioinnin ehdoksi, vaan maan odotetaan seuraavan Turkkia.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sekä useat jäsenmaiden johtajat ovat todenneet, että Ruotsin pitää päästä Naton jäseneksi neljän viikon kuluttua Vilnassa pidettävään Nato-huippukokoukseen mennessä.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi viimeksi maanantaina, että Ruotsin liittyminen Natoon mahdollisimman pian on Suomelle sekä poliittisesti että sotilaallisesti erittäin tärkeää.

Lue myös:

    Uusimmat