Turkin presidentti Erdoganilta uusia ehtoja Ruotsin Nato-jäsenyydelle: "Avatkaa ensin tie Turkin jäsenyydelle Euroopan unionissa"

Turkin presidentti Erdogan sanoo, että tukee Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos EU jatkaa pitkään jäissä olleita Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on asettanut uusia ehtoja Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksymiselle.

Erdogan vaatii, että Turkille pitäisi avata tie Euroopan unioniin ennen kuin maan parlamentti ratifioi jäsenyyden.

– Avatkaa ensin tie Turkin jäsenyydelle Euroopan unionissa, ja sitten avaamme sen Ruotsille, aivan kuten olimme avanneet sen Suomelle, Erdogan sanoi televisioidussa lehdistötilaisuudessa ennen lähtöään Naton huippukokoukseen Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan.

Erdoganin ja Ruotsin pääministerin Ulf Kristerssonin on määrä tavata tänään Vilnassa.

Erdoganin mukaan Ruotsin jäsenyys riippuu myös viime kesänä Madridissa allekirjoitetun yhteisymmärrysasiakirjan täytäntöönpanosta. 

Puolustusministeri Antti Häkkänen kertoi aiemmin tänään Huomenta Suomessa, että Ruotsi tulee kyllä pääsemään Naton jäseneksi.

– Ruotsin Nato-jäsenyydessä on pieniä valonmerkkejä ilmassa. Se on viime kädessä Erdoganin kädessä milloin Ruotsin Nato-jäsenyys tapahtuu. Se on varmaa, että Ruotsi pääsee Nato-jäseneksi, mutta Erdoganin ja Kristerssonin tapaamisen jälkeen ollaan viisaampia siitä, milloin se tapahtuu, Häkkänen kertoi.

Scholz: Ei pitäisi kytkeä toisiinsa

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoo, että Ruotsin Nato-jäsenyyskysymystä ei pidä kytkeä pitkään jumissa olleisiin Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin.

Liittokanslerin mukaan Ruotsi täyttää kaikki Nato-jäsenyyden vaatimukset. Turkin EU-neuvottelut eivät liity Ruotsin Nato-jäsenyyteen ja eikä näitä asioita hänen mielestään pitäisi kytkeä toisiinsa.

Aiemmin Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tukevansa Ruotsin Nato-jäsenyyttä, jos EU jatkaa pitkään jäissä olleita Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja.

Lue myös:

    Uusimmat