Nyt Erdogan kertoi sen suoraan: Hävittäjäkaupat USA:n kanssa auttaisivat Ruotsin tietä Natoon

Putin ärähti Suomen Nato-jäsenyydestä - Suomi tiivistää suhdettaan Yhdysvaltoihin 8:58
Putin ärähti Suomen Nato-jäsenyydestä - Suomi tiivistää suhdettaan Yhdysvaltoihin

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kytkee kommenteillaan Ruotsin Nato-jäsenyyden suoraan asekauppoihin lännen kanssa. Turkki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet Ruotsin jäsenyyttä.

Turkin presidentti kommentoi asiaa paluulennollaan Unkarista, missä hän oli vierailulla.

Erdoganin mukaan Turkin parlamentti voisi edetä asiassa, jos Turkin himoitsema F16-hävittäjien kauppa Yhdysvaltain kanssa etenisi. Erdogan mainitsi myös Kanadan Turkille asettaman asevientikiellon.

– Odottamamme myönteinen kehitys F16-hankinnassa sekä Kanadan lupaus poistaa asevientikielto auttaisivat parlamenttia suhtautumaan Ruotsiin myönteisesti. Kaikki nämä liittyvät toisiinsa, Erdogan kertoi toimittajille.

Tästä on kyse

Turkki pyysi lokakuussa 2021 lupaa ostaa 40 yhdysvaltalaista F16-hävittäjää sekä modernisoinnin 79 hävittäjälle, jotka maalla jo on.

Presidentti Joe Bidenin hallinto on ollut myötämielinen 20 miljardin dollarin arvoiselle kaupalle, mutta Yhdysvaltain kongressi on suhtautunut nihkeästi Turkin venkoiluun, jossa se käyttää Ruotsin Nato-jäsenyyttä pelikorttina. Lisäksi kongressi on huolissaan Turkin ihmisoikeustilanteesta.

Kanada on kaikessa hiljaisuudessa luvannut aloittaa keskustelut Turkin kanssa, jotta Kanadan Turkkia vastaan asettamat vientirajoitukset voitaisi poistaa. Kanadan osalta käänne tapahtui heinäkuussa, kun Erdogan viimein myöntyi näyttämään Ruotsin jäsenyydelle vihreää valoa.

Erdogan kertoo keskustelleensa Ruotsin jäsenyydestä presidentti Bidenin kanssa puhelimessa viime viikolla.

– Biden sanoi, että jos Ruotsin Nato-jäsenyys menee läpi parlamentissa, hän järjestää hävittäjäkaupan läpi kongressissa, Erdogan kertasi puhelun sisältöä.

Lähde: Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat