Tutkija: Ukrainan tilanne pahempi kuin koskaan sitten elokuun

Itä-Ukrainassa viime aikoina kiihtyneet taistelut kertovat siitä, että Venäjä yrittää painostaa Ukrainaa myönnytyksiin ja uuteen sopimukseen, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Andras Racz.

– Venäjä on luovuttanut, eikä enää edes yritä vakuuttaa länttä. Jos Moskova saa pakotettua Kiovan uuteen sopimukseen korvaamaan Minskin sopimuksen, he voivat sanoa lännelle, että sopu on syntynyt, poistakaa pakotteet, Racz sanoi STT:lle.

Racz arvioi, että taistelut ovat nyt ankarampia ja tilanne pahempi kuin koskaan sitten viime elokuun. Donetskin lentokentän lopullinen menetys on Ukrainalle enemmän symbolinen kuin sotilaallinen menetys, sillä kenttä on jo aikoja sitten tuhottu kokonaan. Ukraina vahvisti tänään, että kenttä on pääosin separatistien hallinnassa.

– Ukrainalaiset joukot ovat puolustaneet kenttää toukokuusta lähtien. Puolustavia sotilaita kutsuttiin Ukrainassa "kyborgeiksi" ja heistä tuli kansallissankareita.

Juuri kentän symboliarvo tarkoitti, että sen valtaamisesta tuli tärkeää sekä separatisteille että Venäjälle.

– Venäjällä ja separatisteilla ei ollut varaa olla valtaamatta sitä.

Donetskissa on herännyt epäilyjä jopa kemiallisten aseiden käytöstä. Etyjin tarkkailijat ovat raportoineet tavanneensa haavoittuneita ukrainalaisia sotilaita sairaalassa, jotka kertoivat kymmenien sotilaiden kärsineen samankaltaisista oireista: lihaskrampeista, oksentelusta ja hengitysvaikeuksista.

– Tietoa ei ole vahvistettu, mutta se on mielenkiintoinen. Se voisi selittää, miksi kenttä kaatui niin nopeasti.

Lue myös:

    Uusimmat