Mainos

Tutkija tyrmää yleisen väitteen lihansyönnistä: "Sehän ei ole millään tavalla rationaalinen"

1:05
Filosofi Elisa Aaltola kertoo lihansyöntiin liittyvistä tunteista.

Tutkijan mukaan lihasta keskustellaan tunteiden, ei järjen kautta.

Ina <3 Suomi -ohjelmassa aiheena on ruoka. Toimittaja Ina Mikkola etsii keinoja uudistaa suomalaista ruoantuotantoa ja muuttaa sitä eettisempään ja ilmastoystävällisempään suuntaan.

Lihan syömisestä tai syömättä jättämisestä keskusteleminen herättää ihmisissä voimakkaita tunteita. Filosofi Elisa Aaltola Turun yliopistosta kertoo, että tutkimusten mukaan ihmisillä on taipumus reagoida negatiivisesti, kun heidän tottumuksiaan kyseenalaistetaan. Erityisen voimakas reaktio on silloin, kun ihminen itsekin tietää, että omissa tavoissa olisi korjaamista.

– Kaikki me jollain tasolla tiedetään, että eläimiä kohdellaan  huonosti eläinteollisuudessa, ja että jonkin pitäisi muuttua. Tämän tiedon esille nostaminen saattaa herättää epämukavuutta, Aaltola selittää.

Aaltolan mukaan eläinten kognitiivisista kyvyistä ja tunteista on jo olemassa valtavasti tietoa. Tutkimuksissa on esimerkiksi todistettu, että osa eläimistä on tietoisia itsestään. Siitä huolimatta keskustelu lihansyönnistä perustuu tunteisiin.

– Tätä tietoa ei jostain syystä oteta siihen keskusteluun mukaan. Ihmiset saattavat vain hokea, että pihvi on hyvää, ja sehän ei ole millään tavalla rationaalinen väite. Pitää ottaa huomioon, mitä me tiedämme eläimistä, hän sanoo.

– Onko oikein kohdella tietoista olentoa pelkkänä lihanpalana?

Ina <3 Suomi Subilla maanantaisin klo 20.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja