Mainos

Tutkija: Siepattujen myyminen al-Qaidalle harvinaista

Terrorismitutkija Leena Malkki Helsingin yliopistosta ei pidä todennäköisenä, että Jemenissä siepatut kaksi suomalaista ja itävaltalainen surmattaisiin, vaikka he olisivat terroristiverkosto al-Qaidan hallussa. Uutistoimisto Reuters kertoi eilen nimettömän viranomaislähteen sanoneen, että siepatut olisi myyty heimojen edustajilta al-Qaidalle. Tietoa ei ole vahvistettu.

– En ihan heti lähtisi spekuloimaan vaihtoehdolla, että nimenomaisesti kidnapataan surmatakseen. Kyllä siinä jonkinlainen kiristysajatus todennäköisesti taustalla silloin on, arvioi Malkki.

Tutkijan mukaan tilanne on toki aiempaa vakavampi, jos suomalaiset on myyty al-Qaidalle, koska se on väkivaltaisempi kuin heimot. Heimoille panttivangit ovat kaupankäynnin väline ja heistä pidetään huolta, kun taas al-Qaidalla ei ole tällaista perinnettä.

– Ei ole ehkä samalla tavalla syytä olettaa hyvää lopputulosta, muotoilee Malkki.

Tutkija Leena Malkin mukaan Jemenissä on ollut aiempia tapauksia, joissa epäillään että siepattuja olisi myyty al-Qaidalle. Tapauksia on kuitenkin ollut vain muutama, ja tiedot niistä ovat jossain määrin epävarmoja. Heimojen tekemät sieppaukset ovat huomattavasti yleisempiä.

Malkki kertoo, että myyjä ei näissä tapauksissa ole välttämättä ollut heimo vaan rikolliset, jotka ovat halunneet saada rahaa.

Al-Qaidalle panttivankien pitäminen on tutkijan mukaan keino rahoittaa toimintaansa sekä saada vapautetuksi jäseniään ja liittolaisiaan vankilasta. Terrorismitutkija Leena Malkin mukaan al-Qaidan kanssa neuvotteleminen on vaikeampaa kuin heimojen kanssa, sillä terroristien vaatimukset ovat vaikeampia.

Siepattu kolmikko, suomalaiset ja itävaltalainen, ovat maista joita pidetään suhteellisen puolueettomina. Tutkija ei usko, että kansallisuudella olisi merkitystä al-Qaidalle.

– Luulen, että kuka tahansa heidät on kidnapannut, pääasiallinen motiivi valita juuri nämä henkilöt on, että he ovat näyttäneet ulkomaalaisilta, sanoo Malkki.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.