Tutkija: Perhesurmia ei voi ennakoida

Suomalaisia henkirikoksia ja niiden taustoja selvittänyt tutkija katsoo, että viimeaikaisissa perhetragedioissa ei ole kyse mistään laajemmasta ilmiöstä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen tutkija Martti Lehden mukaan kyse on yksittäisistä tapauksista, ja on vain sattumaa, että ne ovat tapahtuneet lyhyen ajan sisällä. Hän ei myöskään usko, että perhesurmat ruokkisivat toisiaan.

- Ainakaan minulla ei ole sellaista tutkimustietoa, että tällaisissa tapauksissa otettaisiin mallia jostain muualta, vaan nämä ovat hyvin privaatteja, omasta lähipiiristä syntyviä tilanteita.

Lehden mukaan on toki mahdollista, että nykyinen talouden laskusuhdanne voi vaikuttaa perhekriisien syntyyn ja niiden kärjistymiseen.

Ns. perhesurmia tapahtuu Suomessa vähän. Lehden mukaan tapaukset voidaan jakaa karkeasti muutamiin pääryhmiin. Tapauksissa, joissa äiti päätyy surmaamaan lapsensa, on taustalla usein voimakasta väsymystä ja uupumusta.

- He (äidit) ovat olleet usein yksihuoltajia ja todella loppuun palaneita, Lehti tiivistää.

Kun isä päätyy surmaamaan puolisonsa tai koko perheensä, liittyy tapaukseen usein monitahoisempia syitä.

- Joskus ne liittyvät suhteen kriisiytymiseen ja aika usein erovalmisteluihin, mutta taustalla voi olla myös muutakin, eli voi olla kysymys tällaisesta itsemurhasopimuksesta, Lehti sanoo.

Puolison, yleensä vaimon vakava sairastuminen voi myös olla tapahtumasarjan laukaiseva tekijä.

Harvinaisimpia ovat tapaukset, joissa jompikumpi vanhemmista surmaa molemmat aikuisista, mutta lapset jäävät henkiin.

- Aika usein nämä tapaukset liittyvät sellaiseen, että kriisi kärjistyy nopeasti ja lapset eivät välttämättä ole kotona juuri sillä hetkellä. Toisinaan teko taas on pitkän harkinnan tulosta.

Lehden mukaan pääosassa edellämainitunlaisissa tapauksissa on ollut havaittavissa etukäteen erilaista oirehtimista, mutta päätös teosta tehdään monissa tapauksissa hyvin spontaanisti.

Kriisiperheitä on usein yritetty auttaa

Vakavien perhetragedioiden yhteydessä puhutaan usein nopeasta puuttumisesta, yhteiskunnan ja yksilön vastuusta puuttua tilanteisiin ennaltaehkäisevästi. Henkirikoksia tutkivan Martti Lehdon mukaan useissa tapauksissa kriisiytyneitä henkilöitä on yritetty auttaa, ja lähipiiri on yrittänyt puuttua aiemmin tilanteeseen.

- Kaikenkaikkiaan täytyy muistaa, että nämä ovat yksittäisiä tapauksia, ja jos lähdettäisiin siitä, että joillain yhteiskunnallisilla toimilla voitaisiin tämäntyyppisiä rikoksia estää, niin pitäisi lähteä siitä, että pystyttäisiin luomaan sellainen yhteiskunta, jossa ei ole minkäänlaisia ongelmia.

- Aina on yksittäisiä tapauksia, valitettavasti. Varmasti joitakin olisi voinut estää oikeanlaisella toiminnalla, mutta on myös tapauksia jota ei voi mitenkään estää. Lehti sanoo.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat