Onko miesflunssa todellinen asia? Tutkijan mukaan kyllä

Miesflunssa on tutkijan mukaan todellinen asia.

Miesflunssa on monelle tuttu ilmiö. Mutta siinä missä miehet ovat vakuuttuneita flunssan aikaisesta kärsimyksestään, naiset saattavat pyöritellä silmiään sängyn pohjalle kaatuvien puolisoidensa edessä. Tutkimuksia miesflunssan puolestapuhumiseksi on tehty aiemminkin, mutta nyt eräs miestutkija päätti selvittää asian perinpohjaisesti kyllästyttyään saamaansa kommentteihin kärsimyksistään flunssan aikana.

Kanadalaistohtori Kyle Sue esitteli British Medical Journal -julkaisussa artikkelinsa miesflunssan olemassaolosta. Sue tutki artikkeliaan varten olemassaolevia tutkimuksia aiheesta.

– Minua on kritisoitu oireideni liioittelusta, kun minulla on ollut flunssa, Sue totesi selvityksensä taustoista CBC-sivustolle.

Sue huomauttaa, että koska noin puolet maailman väestöstä on miehiä, miesten hengitysoireiden tyrmäämisellä "liioitteluksi" ilman tieteellisiä todisteita voisi olla merkittäviä seuraamuksia miehille. Mies toteaakin, että artikkelin teon oli tarkoitus todistaa, "etteivät miehet ole nössöjä".

– Uskon, että oireet ovat totta. Ja ne ovat pahempia (kuin naisilla), Sue jyrähtää.

Testosteroni syypäänä?

Uros- ja naarashiirillä tehdyissä tutkimuksissa on muun muassa tultu siihen tulokseen, että uroksilla oli heikompi immunijärjestelmä. Suen mukaan tämä johtuu siitä, että miehillä on korkeammat testosteronitasot.

– Testosteroni on hormoni, joka toimii oikeastaan immuunijärjestelmän hillitsijänä, kun taas estrogeeni puolestaan toimi päinvastaisesti. Se stimuloi immuunijärjestelmää. Joten miehet, joilla on korkeammat testosteronitasot päätyvät olemaan alttiimpia hengitystieinfektioille ja tuppaavat saamaan ne pahempina, Sue kertoo.

Erään tutkimuksen mukaan miesten keskuudessa on enemmän flunssaan liittyviä kuolemia kuin naisilla. Myös rokotteet tuntuvat toimivan naisiin paremmin.

Havaintojensa perusteella mies onkin sitä mieltä, etteivät miehet voi flunssan aikaiselle kunnolleen mitään, eikä heitä tulisi kritisoida toimintakyvyn puutteesta tuolloin. Someecards-sivusto huomauttaa, että vastaavan havainnon voisi tehdä naisilla kuukautiskipujen tai raskauden aiheuttamien vaivojen vuoksi.

Jo liki kaksi vuotta sitten American Journal of Physiology -julkaisussa esitelty tutkimus tuli siihen tulokseen, että miehet kokevat flunssan tutkitusti naisia rajumpana. Nimenomaan tuossa tutkimuksessa havainnoitiin, että flunssan rajumpi kokeminen johtuu pääasiassa miesten estrogeenin puutteesta. Myös Royal Hollowayn yliopiston tutkijat tulivat omassa tutkimuksessaan  vakuuttuneiksi miesflunssan paikkansapitävyydestä.


Lähteet: CBC, BMJ, Someecards

***

Onko"miesflunssaa"olemassa? –"Tiettyjä eroja on olemassa" 9:29

Lue myös:

    Uusimmat