Mainos

Tutkija: Kiljusen aloite parantaisi vain hyvätuloisten eläkeläisten asemaa

Asiantuntijan mukaan eläkkeiden sitominen indeksiin ei auttaisi pienituloisia eläkeläisiä. Eduskunnan käsittelyyn menevässä kansalaisaloitteessa vaaditaan, että työeläkkeet pitää sitoa täysimääräisesti palkkatason muutoksiin.

Nykyisin käytetyssä niin sanotussa taitetussa indeksissä ansiotason vaikutus eläkeindeksiin on 20 prosenttia ja kuluttajahintojen 80 prosenttia. Entisen kansanedustaja Kimmo Kiljusen aloitteessa eläke sidottaisiin palkkatasoon. 

– Eläkeläisten toimeentulon näkökulmasta kansalaisaloite koskee vain työeläkkeitä. Jos eläke muodostuu vain työeläkkeestä, heidän eläkkeensä nousisivat. Pienituloisilla eläkeläisillä tulo koostuu kansaneläkkeestä ja takuueläkkeestä, ja heitähän tämä uudistus ei koskisi, sanoo Eläketurvakeskuksen tutkimusosaston päällikkö Susan Kuivalainen.

Hänen mukaansa pienituloisia auttaisi kansaneläkkeen ja takuueläkkeen nostaminen sekä asumisen ja terveydenhoidon tukeminen.

Suomalaisten eläkeläisten toimeentulo on kohentunut parinkymmenen vuoden aikana. Kuivalaisen mukaan pelkkää peruseläkettä saavia on entistä vähemmän.

– Positiivinen kehitys selittyy sillä, että eläkeläisten joukossa on entistä enemmän niitä, joiden työurat ovat aiempaa pidempiä. He ovat työskennelleet pääosan työurastaan nykyisen eläkejärjestelmän aikana, joten heidän eläkkeidensä taso on keskimääräistä parempi. Samaan aikaan keskuudestamme on poistunut pienituloisia eläkeläisiä, joiden eläkkeestä suuri osa on muodostunut pelkästä kansaneläkkeestä.

Eläkeläisten osuus väestöstä kasvaa vauhdilla ja ostovoimaakin löytyy entistä enemmän.

- Tämä tarkoittaa myös sitä, että yhä eläkeläiset vastaavat yhä suuremmasta osasta kuluttamisesta. Kansainvälisesti puhutaan jo "hopeataloudesta".

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja