Mainos

Eläkkeensaajien Keskusliitto ei innostu kansalaisaloitteesta – "Ei anna eväitä eläkeläisköyhyyteen"

7:48

Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja toteaa, että kansalaisaloite, jonka tavoitteena on eläkkeiden kehityksen muuttaminen palkkakehitystä vastaavasti, ei pureutuisi eläkeläisköyhyyteen.

Eduskunta pui eilen SDP:n entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen alulle panemaa kansalaisaloitetta, jonka tavoitteena on uudistaa työeläkeindeksiä. Aloitteessa halutaan, että työeläkeindeksi palautetaan takaisin palkkatasoindeksiksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että eläkkeet seuraisivat palkkakehitystä eikä hinta- ja palkkakehitystä, kuten nyt.

Eläkkeensaajien Keskusliiton puheenjohtaja Matti Hellsten kertoo aamun Huomenta Suomessa, että Eläkkeensaajien Keskusliitto ei ole juurikaan perehtynyt kansalaisaloitteeseen. Syynä tähän on se, että liitto keskittyy omien sanojensa mukaan eläkeläisköyhyyteen.

– Ja tämä aloite ei anna siihen oikeastaan mitään eväitä.

Aloitteen allekirjoitti yli 80 000 suomalaista, kun kansalaisaloitteen eteenpäin pääsemiseksi allekirjoituksia tarvitaan 50 000. Eduskunnan lähetekeskustelun päätteeksi asia lähetettiin sosiaali- ja terveysvaliokuntaan. Myöskään Eläketurvakeskuksen osastopäällikkö Ismo Risku ei näe kansalaisaloitteen hyötyä.

– Jos tämän kansalaisaloitteen pohjalta lähdettäisiin eläkkeitä korottamaan, niin sehän merkitsisi suurta korotusta, vajaata viidesosaa, eläkkeisiin pidemmän päälle. Se tietenkin sitten maksaisi oleellisesti enemmän. Eläkemaksuja pitäisi ajan myötä korottaa useita prosenttiyksikköjä, noin 5–10 prosenttiyksikköä.

Pienillä eläkkeillä elävien tulot eivät nousisi

Eläkkeensaajien Keskusliitto muistuttaa, että eläkeläisiä on tällä hetkellä 1,5 miljoonaa ja haitari näiden eläketuloissa on hyvin suuri.

– Kansalaisaloitteen mallissa isoissa eläkkeissä tulot varmaan nousisivat, mutta pienillä eläkkeillä elävien eivät, Hellsten nostaa esille.

– Bruttoeläkkeen päälle kansalaisaloitteen mukainen korotus olisi viidenneksen luokkaa. Verotus vaikuttaa toki siihen. Mutta nyt puhutaan työeläkkeestä. Kansaneläkkeet ja takuueläkkeet eivät nousisi lainkaan, Risku lisää.

Hellsten sanoo, että juuri tämä kohta on se, mihin Eläkkeensaajien Keskusliitto haluaa puuttua.

Eläkeläisköyhyys on suuri ongelma ja sitä pitää ratkoa jotenkin muuten kuin työeläkeindeksillä. Kansaneläkkeet ovat ensisijaisessa asemassa.

Risku kertoo myös, että kansalaisaloitteen mallissa eläkemakksut eivät nousisi heti, vaan ensin käytettäisiin eläkerahastoja. Tämä johtaisi Riskun mukaan siihen, että jopa 50 vuoden päästä eläkerahastot olisi kulutettu tyhjäksi. Katso keskustelu aiheesta artikkelin yllä olevalta videolta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.