Mainos

Kiljusen kansalaisaloitetta työeläkkeistä ehdotetaan hylättäväksi

2:27

Sosiaali- ja terveysvaliokunta ehdottaa eduskunnalle SDP:n entisen kansanedustajan Kimmo Kiljusen kansalaisaloitteen hylkäämistä. Aloite esittää työeläkkeen sitomista kokonaan palkkojen kehitykseen.

Valiokunnan mukaan kansalaisaloitteessa ehdotettu työeläkeindeksin sitominen palkkaindeksiin nykyisen taitetun indeksin sijaan kasvattaisi merkittävimmin suuria eläkkeitä. Eläke tarkistetaan tällä hetkellä vuosittain indeksillä, jossa palkkatason muutoksen osuus on 20 prosenttia ja hintatason muutoksen osuus 80 prosenttia.

Valiokunnan mukaan vaikeimmassa asemassa olevien eläkeläisten asemaa parannetaan tehokkaimmin nostamalla kansaneläkettä tai takuueläkettä. Pelkästään pientä työeläkettä saavien asemaa voidaan parantaa esimerkiksi huolehtimalla asiakasmaksujen sekä lääkkeiden ja matkakustannusten omavastuiden kohtuullisuudesta sekä riittävästä asumisen tuesta, valiokunta arvioi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa kukaan ei esittänyt kansalaisaloitteen hyväksymistä, mutta mietintöön sisältyy kaksi vastalausetta. Niissä esitetään lausumaa siitä, että hallituksen tulisi laatia toimenpideohjelma eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi.

Kansalaisaloitteen allekirjoitti lähes 85 000 suomalaista, kun kansalaisaloitteiden hyväksymisraja on 50 000 allekirjoitusta.

Eläketurvakeskuksen laskelman mukaan eläkevarat loppuisivat 2060-luvulla, jos kansalaisaloite toteutettaisiin ehdotetulla tavalla. Eläkkeen tarkistusperuste on herättänyt paljon tunteita aina 1990-luvulta, jolloin niin sanottu taitettu indeksi otettiin käyttöön. 

Kiljunen (vas.) luovutti kansalaisaloitteen työeläkeindeksistä luopumisesta eduskunnan puhemiehelle Maria Lohelalle Helsingissä 8. joulukuuta 2016.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.