Tutkija: "Kertshinsalmen silta on Ukrainalle hyvin tärkeä kohde, ehkä jopa ykköskohde"

Venäjän kostoiskut ovat todennäköisiä tälläkin kertaa, tutkija arvioi.

Kertshinsalmen silta on edelleen äärimmäisen tärkeä kohde Ukrainalle sen Venäjää vastaan käymässä sodassa, sanoo Ukrainan sodan tilannekuvaa tiivisti kommentoinut sotatieteiden dosentti Ilmari Käihkö.

– Tämä maantie- ja rautatiesilta saattaa olla Ukrainalle jopa ykköskohde. Sillat ovat väkisinkin haavoittuvaisia, Aleksanteri-instituutin vieraileva tutkija Käihkö lisää.

Suursiltaa vastaan tehtiin varhain maanantaina hyökkäys. Ukrainalaislähteen mukaan iskun teki Ukraina vesidrooneilla.

Venäjän ja Krimin niemimaan yhdistävän sillan asema ja merkitys eivät ole Käihkön mukaan nyt oleellisesti erilaiset kuin viime syksynä, jolloin pommi-isku vaurioitti siltaa edellisen kerran.

– Venäjä hoitaa Etelä-Ukrainan logistiikkaa Krimin niemimaalta päin. Jos Ukraina kykenee katkaisemaan Kertshinsalmen sillan, se vaikeuttaa Venäjän sotatoimia huomattavasti Etelä-Ukrainassa.

Käihkön mukaan eräs skenaario Ukrainan tämän kesän vastahyökkäyksestä oli se, että Ukraina olisi aloittanut hyökkäyksen nimenomaan iskulla Kertshinsalmen siltaan.

Tämän hetken tilanteen ja viime syksyn asetelman eroksi Käihkö nimeää sen, että nyt Ukrainalla on pitkän kantaman ohjuksia. Iskuja kyetään tekemään etäämpää sillasta kuin aiemmin.

Korjaustyön kestoa vaikea arvioida

Käihkö ei lähde arvioimaan sitä, miten kauan Kertshinsalmen sillan korjaukset voisivat tällä kertaa kestää.

– Korjausaika riippuu esimerkiksi siitä, mihin kohtaan siltaa tuhot nyt kohdistuivat. Lokakuun iskua ehdittiin aluksi luonnehtia vaurioiden aiheuttamisen kannalta optimaaliseen kohtaan osuneeksi, mutta tarkemman analyysin mukaan niin ei ollut. Asiantuntijoiden mukaan keskemmällä siltaa olisi ollut hyökkääjän kannalta parempi kohta iskeä.

Punnittaessa Venäjän sodankäynnin logistiikan nyt kärsimien vaurioiden vakavuutta, on Käihkön mukaan syytä ottaa huomioon muut kuljetuskeinot.

– Venäjällä on käytettävissä seudulla myös lossi- ja laivaliikennettä sekä lentoliikennettä. Toisaalta on tosiasia, että rautatie on nopein ja tehokkain tapa hoitaa kuljetuksia, kun puhutaan esimerkiksi ammuksista tai panssarivaunuista.

Sillan vaurioituminen on Venäjälle vaikea asia myös siksi, että se on Kaihkön mukaan yrittänyt "epätoivoisesti" pitää yllä turismia ja matkailua Krimin niemimaalle.

Viime lokakuussa sillalle tehdyn iskun jälkeen Venäjä tehosti ilmaiskujaan Ukrainaan. Samantyyppisiä kostoiskuja voitaneen odottaa Käihkön mukaan myös tällä kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat