Yhdysvaltalaistutkija kertoo, miten mahdollisesti estää koronaviruksen aiheuttama hengenvaarallinen komplikaatio – puoli tuntia päivässä riittää

Tehokas kotitreeni pakaroille, reisille ja vatsalle, osa 2 2:30
Katso videolta, miten treenata pakaroita, reisiä ja keskivartaloa kotioloissa.

Yhdysvaltalaistutkija esittää, että säännöllinen liikunta pienentää koronapotilaiden riskiä äkilliseen hengitysvaikeusoireyhtymään eli ARDS-häiriöön. 

Virginian yliopistossa työskentelevä professori Zhen Yan kannustaa ihmisiä liikkumaan koronapandemian aikanakin. Tuoreessa tutkimuskatsauksessaan Yan on saanut viitteitä siitä, että liikunta voi estää ennalta tai ainakin vähentää ARDS-oireyhtymän vakavuutta. 

Veren hapettumishäiriön aiheuttava ARDS on yksi yleisimmistä covid-19-taudin komplikaatioista. Yhdysvaltalaiseen aineistoon perustuvan tutkimuksen mukaan arviolta 20–42 prosentille sairaalahoitoa vaativista koronapotilaista kehittyy ARDS. Arviolta 45 prosenttia vaikeaan ARDS-oireyhtymään sairastuneista kuolee.

Yan suosittelee tutkimustietoon perustuen 30 minuutin päivittäistä kestävyystreeniä ARDS-oireyhtymän torjuntaan.

Lihasten muodostama antioksidantti tuhoaa vapaita radikaaleja

Syy liikunnan suotuisiin vaikutuksiin löytyy sen vaikutuksesta EcSOD-antioksidantteihin. EcSOD on solunulkoinen superoksididismutaasi, joka tuhoaa terveydelle haitallisia vapaita radikaaleja. Lihakset muodostavat EcSOD-antioksidantteja ja erittävät niitä verenkierron avulla ympäri elimistöä. Verenkiertoa edistävä liikunta parantaa antioksidantin tuotantoa, Yan väittää olemassa olevaan tutkimustietoon perustuen.

Yanin tutkimuskatselmus osoittaa, että antioksidantin väheneminen on yhteydessä lukuisiin vakaviin terveysongelmiin, kuten äkillisiin keuhkosairauksiin, iskeemiseen sydänsairauteen ja munuaisten vajaatoimintaan. 

Omassa hiiritutkimuksessaan Yan havaitsi, että EcSODin tuotannon estäminen pahensi eläinten sydänongelmia, kun taas antioksidantin lisäämisellä oli suotuisia terveysvaikutuksia.

Puoli tuntia päivässä riittää

Yanin tutkimus vihjaa, että jo yksittäinen treenituokio lisää EcSODin tuotantoa. Tämän vuoksi Yan suosittelee ihmisille liikuntaa koronakriisin aikanakin, kunhan muistaa pitää turvavälin muihin ihmisiin. Hyvä määrä olisi puoli tuntia kohtalaisesti rasittavaa liikuntaa päivässä.

– Löydöksemme vihjaavat, että erityisesti aerobinen liikunta stimuloi voimakkaasti EcSODin ilmentymistä, Yan sanoo Newsweekille.

Voimaharjoittelu kuitenkin auttaa ylläpitämään ja kasvattamaan lihasmassaa. Todennäköisesti siis myös punttien nosteleminen voi johtaa suurempaan EcSOD-antioksidanttien tuotantoon.

Löydökset ilmestyivät Redox Biology -tiedejulkaisussa.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat