Tutkija arvioi Iranin tunnustusta koneturmassa: "Siellä on ymmärretty, että totuus tulee joka tapauksessa jossain vaiheessa ilmi"

2:28

Iranilta kesti kolme päivää myöntää, että ukrainalaisen matkustajakoneen putoaminen ja 176 matkustaja kuolema johtuivat iranilaisesta ohjuksesta. Ulkopoliittisen instituutin nuorempi tutkija Mariette Hägglund arvioi, että sisäinen ja ulkoinen paine kävivät lopulta maalle liian suuriksi.

Hägglund muistutti MTV:n Seitsemän uutisissa, että lentoturma on saanut aikaan protesteja myös maan sisällä. Hänen mukaansa maan johdossa ymmärrettiin asian peittelyn mahdolliset poliittiset vaikutukset. Iranissa järjestetään piakkoin vaalit, eikä pakkaa haluttu sekoittaa.

– Siellä on ymmärretty, että totuus tulee joka tapauksessa jossain vaiheessa ilmi. On pienempi paha myöntää asia tässä vaiheessa kuin siirtää myöhemmäksi.

Venäjä joutui outoon valoon, kun se ulkoministerinsä Sergei Lavrovin suulla tuomitsi kaikki ne, jotka epäilivät koneturmaa tuoreeltaan ohjuksen aiheuttamaksi. Mailla on Lähi-Idässä yhteisiä intressejä, ja Hägglund näkee Venäjän ulostulossa kommukoinnin puutetta.

Ukraina on vaatinut Iranilta virallista anteeksipyyntöä koneen pudottamisesta. Yleisemmällä tasolla tutkija näkee Iranin tunnustuksen voivan liennyttää maan ja länsimaiden välisiä jännitteitä.

– Sillä on symbolista merkitystä, varsinkin kun yksi osapuoli on Ukraina, joka oli osana vastaavanlaista tapaturmaa muutama vuosi sitten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja