Tutankhamonin haudan entisöinti on valmistunut – oliko hauta edes faaraolle tarkoitettu?

Egyptiläisen kuninkaan Tutankhamonin hauta on ollut kuuluisa turistinähtävyys siitä lähtien kun se löydettiin vuonna 1922. Turistien suosio alkoi näkyä myös hautakammion kunnossa. Nyt yhdeksän vuotta kestänyt entisöintiprojekti on saatu vihdoin päätökseen, kertoo CNN. Matkan varrella haudasta on tehty myös uusia havaintoja.

Egypti yllättää arkeologeja edelleen 7:54

Egyptin säilyneet muinaismuistot yllättävät arkeologeja edelleen.

Tutankhamon oli yksi muinaisen Egyptin Uuden valtakunnan faaraoista. Hän hallitsi noin vuosina 1333–1323 ennen ajanlaskun alkua kunnes hän kuoli yllättäen 19-vuotiaana. Hänen hautakammionsa löytyi miltei koskemattomana sisältäen tuhansia esineitä.

Egyptin antiikista vastaava ministeriö ja Los Angelesilainen Getty Conversation Institute aloittivat entisöimisprojektin tutkiakseen haudan seiniltä löytyneiden ruskeiden läikkien alkuperää ja luodakseen kestävän suunnitelman hautakammion säilyttämiseksi myös tulevaisuudessa.

Läikkiä, raapaisuja ja kulumia

Tutkijat pelkäsivät, että turistien hengityksen kosteus ja hiilidioksidi olisivat aiheuttaneet läikkiä.

Haudassa vierailleiden ihmisten ja kuvausryhmien jäljiltä tietyissä paikoissa alkoi myös muodostua ja näkyä erilaisia raapaisuja ja kulumia.

Seinien ruskeiden läikkien kasvusto ei aiheuta enää vaaraa maalauksille. Entisöintiryhmä vertaili kuvia 20-luvulta nykyisiin läikkiin ja totesi niiden pysyneen muuttumattomina.

Projektissa työskennelleen Lori Wongin mukaan läikät ovat kasvaneet maalauksiin luultavasti jo tuhansia vuosia sitten, pian sen jälkeen kun ne tehtiin.

Hauta valmisteltiin kiireellä

Koska ruskeita läikkiä on löytynyt vain Tutankhamonin haudan maalauksista, entisöijät arvelevat niiden syntyneen siitä, ettei maali ehtinyt kuivua ennen kuin hauta suljettiin.

Muutkin yksityiskohdat tukevat teoriaa siitä, että Tutankhamonin kuolema saattoi olla yllättävä. Hauta ei ollut välttämättä hänelle tarkoitettu.

Uuden haudan sijaan egyptiläiset valmistelivat jo rakenteilla olevan haudan Tutankhamonille nopealla aikataululla.

On myös epätavallista, että vain haudan päähautakammio on maalattu.

Yhdellä seinistä on yksi maalikerros vähemmän, mikä viittaa kiireeseen.

Vanhemmat sisaruksia keskenään

Tutankhamonin aikaisen kuoleman on epäilty johtuneen malariasta sekä sisäsiittoisuuden aiheuttamasta huonosta terveydentilasta.

Geneettinen analyysi on osoittanut, että Tutankhamonin vanhemmat olivat sisaruksia.

Egyptiin rakennettiin vuonna 2014 identtinen kopio Tutankhamonin haudasta, mutta myös alkuperäisen haudan halutaan pysyvän turistikohteena.

Turistien aiheuttamaa haittaa on pyritty ehkäisemään paranneltuina kävelyreitteinä, opastuksella ja ilmansuodatusjärjestelmällä, joka taistelee turistien hikeä ja kenkien tuomaa pölyä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat