Tutankhamonin kuuluisa hauta oli suljettuna 3000 vuoden ajan, sadan vuoden vierailut olivat tuhota kohteen – Kunnostuksen jälkeen tulevaisuus näyttää taas valoisammalta

Onko Tutankhamonin hautaa rakennettu sittenkään kuninkaalle? 0:42
Videolta voit katsoa uutisjutun liittyen Tutankhamonin kuuluisaan hautaan.

Kun faarao Tutankhamonin hauta löydettiin Egyptin Kuninkaiden laaksosta vuonna 1922, se nousi maailmanlaajuiseksi uutiseksi poikkeuksellisen hyvän kuntonsa ansiosta. Lähes sadan vuoden altistuminen suurille määrille vierailijoita turisteista tutkijoihin on kuitenkin kuluttanut hautaa ja herättänyt huolta sen tulevaisuudesta.

Tammikuussa valmistui melkein kymmenen vuoden urakka, jonka toivotaan turvaavan Tutankhamonin haudan säilymisen jälkipolville. Losangelesilaisen Getty Conservation Instituten ja Egyptin muinaismuistoministeriön johtama kunnostusprojekti alkoi vuonna 2009 ja valmistui viimein tammikuussa.

– Oltuaan suljettuna 3 000 vuoden ajan sata vuotta vierailuja... voitteko kuvitella miten se vaikuttaa hautaan? sanoi projektia johtanut Neville Agnew haudan avajaisissa tammikuun lopussa.

– Kävijöitä, kosteutta, pölyä.

Ruskeiden läikkien arvoitus selvisi

Haudan seiniä koristavat kullanväriset maalaukset olivat vuosikymmenten kuluessa saaneet päälleen pölykerroksen, kun kävijät olivat tuoneet pölyä vaatteidensa mukana. Nyt muinaiset maalaukset loistavat taas aivan eri tavalla.

Kaikkia ajan hampaan merkkejä ei kuitenkaan saatu poistettua.

– Teimme suojelutyötä, emme entisöineet, sanoi Agnew, jonka mukaan tärkeintä oli varmistaa haudan rappeutumisen pysähtyminen.

Yksi piirre, jota ei voinut korjata, olivat seinämaalauksia täplittävät pienet ruskeat läikät. Tutkijat pelkäsivät, että ne ovat kävijöiden mukana tulleita sieniä, jotka voivat lopulta vaurioittaa maalauksia vielä pahemmin.

Tutkimuksissa paljastui, että läikät todella olivat mikrobiologista alkuperää. Homesienet olivat kuitenkin kuolleet jo ajat sitten. Ne olivat itse asiassa olleet seinillä jo silloin, kun brittiarkeologi Howard Carter löysi haudan vuonna 1922.

Läikkien poistaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista tuhoamatta samalla maalauksia, sillä sienet olivat kasvaneet maalikerrosten sisään.

– Ruskeat läikät ovat myös osa tarinaa, Agnew totesi.

Loppuvatko yleisön vierailut?

Kunnostuksen yhteydessä haudan sisään rakennettiin tasanne, jolta vierailijat voivat jatkossa hautaa ihailla. Sen tarkoitus on varmistaa, että haudan herkimmät osat eivät joudu kosketuksiin kävijöiden kanssa.

Vaikka kunnostusprojektin kiitellään pelastaneen haudan, on tulevaisuudesta edelleen huolta. Jotkut asiantuntijat toivovat, että hauta suljettaisiin yleisöltä kokonaan.

– Jos päästämme massaturismin tämän haudan sisään, se kestää enintään 500 vuotta, sanoo arvostettu arkeologi ja Egyptin entinen muinaismuistoministeri Zahi Hawass, joka aikoinaan käynnisti kunnostusprojektin.

Hawass ehdottaakin, että yleisölle voisi riittää jatkossa haudan kopio, joka avattiin muutama vuosi sitten lähistölle.

Lue myös:

    Uusimmat