Todellinen Tutankhamon oli sairas ja kampurajalkainen

Tutankhamon kuoli 19-vuotiaana hallittuaan Egyptiä kymmenen vuotta. Nyt faaraon kuolinsyy on paljastunut: sairaalloinen poikakuningas kuoli todennäköisesti malariaan.

Tutankhamon oli Egyptin kuuluisin faarao, jonka kuolemasta on tehty lukemattomia elokuvia ja kirjoitettu kirjoja. Poikafaarao ei kuitenkaan tosielämässä muistuttanut lainkaan sitä kuvaa mikä ihmisillä hänestä on.

Journal Of The American Medical Association julkaisi juuri kaksi vuotta kestäneen tutkimuksen tulokset. DNA-testit ovat paljastaneet, että nuorella hallitsijalla oli huulihalkio, kampurajalka ja selkärangan kieroutuma. Hän kärsi myös Köhlerin taudista, jossa veri ei kierrä kunnolla jalkoihin. Tämä selitti miksi hänen hautakammiostaan löytyi yli 130 kävelykeppiä.

Tutankhamon kuoli ilman jälkeläisiä 1323 eaa. Faarao Horemheb poisti Tutankhamonin hallitsijaluettelosta kuoleman jälkeen, koska häntä pidettiin syntyperänsä takia kerettiläisenä. Tutankhamonin hauta peitettiin ja hänet unohdettiin yli 3000 vuodeksi, kunnes haudan löysi vuonna 1922 brittiläinen arkeologi Howard Carter.

Kuolinsyy selvisi?

Amerikkalaisista, egyptiläistä ja ranskalaisista koostunut tutkimustiimi selvitti muitakin mysteereitä, jotka liittyivät hallitsijan elämään.

Tutkimuksissa paljastui, että Tutankhamonin vanhemmat olivat sisaruksia. Sukurutsaiset avioliitot olivat tavanomaisia Egyptin muinaisten kuninkaallisten kesken. Faaraota pidettiin jumalana, joten hänen piti löytää arvoisensa morsian.

Tutankhamon itse meni naimisiin sisarpuolensa Ankhesenamunin kanssa. Miehensä kuoleman jälkeen nainen avioitui isoisänsä kanssa. Tutankhamonin vaimo sai kaksi tytärtä, jotka syntyivät kuolleina. Sikiöt oli haudattu samaan hautakammioon isänsä kanssa.

Tutkimuksissa kävi ilmi, ettei poikafaaraota murhattu iskulla päähän, kuten on kuviteltu. Todennäköisesti hän kuoli malariaan kärsiessään murtuneesta jalasta.

– Tutankhamonilla oli useita sairauksia. Hän oli nuori kuningas, joka joutui kävelemään keppien kanssa. Murtunut jalka vaikutti hänen terveydentilaansa, joka kävi hengenvaaralliseksi kun malariainfektio iski, tutkimuksessa sanottiin.

Professori Sanjeev Krishna Lontoon yliopistosta kuitenkin heittää epäilyn malariakuolemalle.

– Jos sinulla on malarialoinen ja elät jopa 19-vuotiaaksi, on todennäköistä, että sinulle on kehittynyt immuniteetti tautia vastaan.

Lue myös:

(MTV3 Helmi)

Kuvat: Shutterstock, A

Lähde: The Sun

Lue myös:

    Uusimmat