Turve sai tukea, mutta tuottajat osoittavat mieltä – ilmastopaneelin puheenjohtaja: "15 vuotta on se aika, jolloin kaikki menee nollaan"

Turveratkaisu johtaa fossiilisten päästöjen kasvuun 2:14
Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen kommentoi turpeen tulevaisuutta: "Kehitys tässä suhteessa on vääjäämätön"

Hallituksen kehysriihessä tekemä turveratkaisu johtaa fossiilisten päästöjen kasvuun. Samaan aikaan tavoitteena on hiilineutraali Suomi.  

Turpeen päästöjä onkin luvattu kompensoida. Ilmastopaneelin puheenjohtajan Markku Ollikaisen mukaan erityisesti maatalous ja liikenne voivat kuitata turpeen kuormitusta.  

– Sekä liikenteestä että maataloudesta löytyy keinot tehdä vastaava päästövähennys eli tässä täytyy hetken aikaa odottaa, että nähdään, kuinka lämpölaitokset reagoivat tähän veromuutokseen ja miltä sitten se turpeen käyttö ja turpeen päästöt näyttävät. 

Hallituksen asettaman ilmastopaneelin puheenjohtaja Ollikainen sanoo, että maataloudessa voidaan peltoala metsittää ja palauttaa luonnontilaan. Samoin sähköautoilun nopeuttaminen kuittaisi ristiriitaista turvepäätöstä. 

Niin tai näin, turpeesta ollaan luopumassa joka tapauksessa. Se on päästökaupassa kallista ja niin kunnat kuin energiayhtiöt liputtavat jo hiilineutraalia tulevaisuutta. 

– Kyllä kehitys tässä suhteessa on vääjäämätön ja olisi tärkeää, että tämä perspektiivi on selvä turpeen tuottajille. Seuraavat 15 vuotta on se aika, jolloin kaikki menee nollaan, Ollikainen muistuttaa. 

 Ollikainen katsoo, että valtion tulee tässä murroksessa maksaa tukia yrittäjille, joiden energiaturve menettää arvonsa. Samalla hän toteaa, että yrittäjien vaatimus turpeen kirjaamisesta uusiutuvaksi energiaksi on mahdoton. 

– Ei se ole realistinen. EU sen säätelee. On ihan selvää, että se (turve) on fossiilinen. Ei asia siitä miksikään muutu. 

Lue myös:

    Uusimmat