"Turpeenpoltolle ei ole tulevaisuutta" – luonnonsuojelijat haluavat eroon saastuttavasta polttoaineesta, tuottajat muistuttavat hyödyistä poikkeustilanteissa

Onko turpeelle tarvetta? 16:10
Turvetuotanto puhutti Huomenta Suomessa. Intressit ovat vastakkain, kun toisessa vaakakupissa ovat verotulot, toisessa päästöt.

Turve on kuuma peruna suomalaisessa energiakeskustelussa, sillä tuontihiilen ja öljyn sijaan kyseessä on kotimainen luonnonvara, joka tuo tuloja paikallisille tuottajille.

Huomenta Suomessa vieraillut Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Harri Hölttä pitää turpeen verotukia hyvänä esimerkkinä haitallisista, ilmastonmuutosta edistävistä tuista.

Turpeella on kohtuuttoman suuret päästöt sen tuottamaan energiaan verrattuna, eikä sen kotimaisuus ole päästöihin vaikuttava seikka.

Hiilipäästöjen lisäksi luonnonsuojelujärjestöjä huolestuttavat turvetuotannon vaikutukset suoluonnolle ja sen uhanalaisille lajeille sekä vesistöjen puhtaudelle. Suomi on hänen mukaansa maailman mittakaavassakin suuri turpeen käyttäjä.

– Kotimaisen energiapolitiikan erikoisuus, Hölttä kuvailee turpeen asemaa Suomessa.

Turpeesta muuksikin kuin polttoaineeksi

Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka myöntää, että turve tuottaa päästöjä, mutta hän muistuttaa kotimaisen polttoaineen eduista esimerkiksi poikkeusoloissa.

Helposti varastoitavuus ja kotimainen saatavuus parantavat energian huolto- ja toimitusvarmuutta. Lisäksi turpeella on olennainen rooli kaukolämmön tuotannossa.

Laurikka muistuttaa, että turvetta käytetään energiantuotannon lisäksi esimerkiksi kasvialustoihin, kuivikkeeksi ja aktiivihiilen valmistuksessa. Hän kertoo alan ymmärtävän muutoksen kohti hiilineutraaliutta olevan käynnissä, mutta hän peräänkuuluttaa sitä, että siirtymän on oltava hallittu.

– Miten siitä tehdään reilua ja oikeudenmukaista kaikille, hän kysyy.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Turvetuottajat tyrmäävät turpeen verotuksen kiristämisen –"Ei tule verohyötyä" 2:13

Suojelijat toivovat päätöstä ja siirtymäaikaa

Hölttä on samaa mieltä siitä, että turpeen käyttöä ei lopeteta yhtäkkiä, vaan sille tarvitaan siirtymäaika, jonka kuluessa luovutaan turpeen käytöstä ja ratkaistaan siihen liittyvät haasteet. Koska muutos ei tapahdu hetkessä, tulisi se Höltän mukaan laittaa käyntiin.

– Siksi pitäisi olla selkeät sävelet. Ilmoitetaan tänä vuonna, että turpeenpoltolle ei ole tulevaisuutta, hän vaatii.

Lue myös:

    Uusimmat