Mainos

Turvapaikkapäätökset kestävät kauan – valitukset lisäävät odotusaikaa jopa vuodella

2:14

Kielteisen päätöksen saaneen turvapaikanhakijan maasta poistaminen voi hakemuksen jättämisestä Suomesta poistamiseen kestää pahimmillaan jopa useita vuosia. Tälläkin hetkellä Suomessa oleskelee yksistään lähes 1000 hakijaa, joiden hakemusta ei ole ehditty käsitellä ja tehdä mitään päätöstä kahteen vuoteen.

Poliisi pelkääkin paperittomien määrän kasvavan huolestuttavasti.

– Kyllähän tämä tietenkin on iso riski, että turvapaikanhakijat jäävät Suomeen laittomasti. Meillä ei ole aikaisemmin Suomessa ollut tälläistä tilannetta, että meillä laittomien maassaoleskelevien määrä kasvaa itse asiassa koko ajan. Yritämme poistaa heitä mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, jottei tälläisia laittomasti maassa oleskelevia ryhmiä tänne tulisi, sanoo Helsingin poliisin ylitarkastaja Liisa Lintuluoto.

Pari vuotta sitten Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti. Hakemukset ruuhkautuivat, joten osa ei ole vieläkään ehtinyt saada edes ensimmäistä päätöstä.

Jonossa on Maahanmuuttoviraston arvion mukaan lähes 3 000 hakemusta. Yhdeksäntuhatta turvapaikanhakijaa on tehnyt valituksen, joista lähes kaikki ovat saaneet jo yhden kielteisen päätöksen.

Pahimmillaan turvapaikkahakijan prosessi voi kestää useita vuosia ja nopeimmillaan muutamia kuukausia.

– Jos ihminen ei valita, prosessi kestää silloin 3-4 kuukautta. Jos hän valittaa hallinto-oikeuteen, niin tällä hetkellä prosessi kestää valitettavasti vuoden. Meillä on tällä hetkellä niin iso määrä sellaisia ihmisiä, jotka tulivat tänne vuonna 2015, sanoi Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg Huomenta Suomessa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.