Mainos

Turvapaikanhakijoiden määrä on tasaisessa laskussa – "Nyt on tosi hiljaista"

Suomesta on alkuvuoden aikana hakenut turvapaikkaa noin 2000 ihmistä. Eniten turvapaikkahakemuksia on tullut Afganistanista. 

– Juuri tällä hetkellä tosi hiljaista, että viikonloppuna tuli ihan yksittäisiä hakijoita päivässä. Maaliskuussa on tullut 60 hakijaa ja helmikuussa 800,  kertoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön tulosalueen johtaja Antti Lehtinen.

Määrän lasku johtuu muun muassa siitä, että Ruotsi aloitti viime vuoden lopussa rajoillaan tarkastukset, eikä Venäjän rajan ylikään enää tule hakijoita.

– Ihan tämä viimeinen, mikä vaikuttaa tähän, on se, että itärajan yli ei enää maanantain jälkeen ole tullut turvapaikanhakijoita. Ja sitten ei oikeastaan muualtakaan ole tullut, eli nyt on hiljaista, sanoo Lehtinen.

Kuudesosa saanut jäädä

Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa yli 32 547 hakijaa. Myönteisen turvapaikkahakemuksen on saanut noin kuudesosa tulijoista. Se ei kuitenkaan kerro koko totuutta, sillä rauenneita hakemuksia on paljon.

Etenkin irakilaiset ovat vetäneet hakemuksiaan ja lähteneet takaisin kotimaahansa.

– Irakilaisille on tehty paljon kielteisiä päätöksiä, ja se näkyy näissä raukeamispäätösten määrässä, että monet ovat tehneet sen johtopäätöksen, ettei lupaa ole tulossa ja sitten ovat peruneet hakemuksensa, kertoo Lehtinen.

Viime vuoden hakemuksista on iso osa edelleen käsittelemättä.

– Meillä on edelleen jonossa 25 000 hakemusta. Kovaa vauhtia puretaan sitä jonoa. Suurin osa odottaa edelleen puhutteluun pääsyä, sanoo Lehtinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.