Ilpo Härmäläisen murhasta syytetty murtui kyyneliin ja vannoi syyttömyyttään: "Käsi sydämellä ja käsi Raamatulla" – MTV Uutiset seurasi oikeudenkäyntiä

Ilpo Härmäläisen katoamistutkinnassa mullistavia käänteitä – tämä tiedetään nyt 3:35
Ilpo Härmäläisen katoamistutkinnassa oli mullistavia käänteitä kevättalvella – tämä tiedetään nyt

Vuonna 1994 kadonneen Ilpo Härmäläisen murhaoikeudenkäynti jatkui tänään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa Turussa. MTV Uutiset seurasi oikeuskäsittelyä hetki hetkeltä.

14.55 Oikeudenkäynti päättyy ja samalla myös MTV:n seuranta. Seuraava istuntopäivä on 26.4. eli ensi viikon tiistai.

14.50 Oikeussaliseuranta katkesi lyhyesti MTV Uutiset Live -lähetyksen ajaksi.

Asianajaja Heikki Uotila kysyy syytetyn entiseltä puolisolta, että jos kadonnut ankkuri muistuttaa vanhoissa valokuvissa veneen kyljessä nähtyä ankkuria, miten on mahdollista, että syytetty on antanut ankkurin veljensä pihalle, josta se on nyt löytynyt.

– En sitä tiedä, puoliso sanoo.

Entisen puolison kuuleminen päättyy.

14.24 Todistaja asettuu sermin taakse. Todistaja on syytetyn pitkäaikainen puoliso. Pariskunta erosi 2006 ja heillä on kaksi yhteistä lasta. Hän on ollut todistajana oikeudenkäynnin aikana jo aiemmin, mutta nyt käydään läpi laivaan liittyviä käytännön kysymyksiä.

– Koskaan ei oikeastaan hävinnyt mitään, mutta sen yhden kerran (syytetty) ilmoitti, että meillä on ankkuri hävinnyt tai varastettu. Minä sitä vähän ihmettelin, mutta se jäi sitten vain siihen.

Hän kertoo keskustelleensa naapureiden kanssa asiasta, mutta tulkinneensa syytetyn kasvojen ilmeestä, ettei hän halunnut asiasta enää keskusteltavan.

– Mun mielestä se oli aura-ankkuri silloin, hän vastasi syyttäjän kysymykseen.

Pariskunnan veneessä oli keulassa ankkuri, joten he eivät tarvinneet toista ankkuria välttämättää liikkelle lähtemiseen.

Naisen mukaan ankkurin puuttumisesta ei ilmoitettu.

– Minä en ainakaan enkä mä nyt sitten usko, että (syytettykään) olisi siitä tähnyt.

Syyttäjä kysyy , miten tarkasti lokikirjaan kirjoitettiin tapahtumia. Syytetty on kertonut, että lokikirjaan kirjattiin tarkasti kaikki ja maininta kadonneesta ankkurista olisi siellä varmasti ollut.

– Ei sinne ihan kaikkea kirjoitettu. Ei kaikissa veneissä oo välttämättä edes lokikirjaa.

Syytetty huokailee sermin takaa kuuluvalle todistelulle salissa ja katselee kattoon turhautuneena. Hän on selvästi eri mieltä.

14.11 Syytetyn kuuleminen päätetään, kun kenelläkään ei ole enää kysyttävää. Seuraavaksi todistajaksi saapuu syytetyn entinen vaimo.

14.07 Syyttäjä Niina Merivirta kysyy, onko riidatonta että aseet on myyty sittenkin myöhemmin kuin mitä syytetty on ensin esitutkinnassa kertonut.

Syytetty murtuu oikeudessa kyyneliin kertoessaan isästään. Syytetyn isä on hänen mukaansa huonossa kunnossa, hän kertoo saaneensa tiedon nyt veljeltään. Hän kertoo ajoittaneensa aseiden myynnin ajatuksissaan siihen aikaan, kun merkit isän sairaudesta alkoivat ilmetä.

– Koska mä olisin muuten pyytänyt hänet tänne todistamaan, hän kertoo ääni murtuen.

14.01 Syyttäjä aloittaa yksityiskohtaisilla kysymyksillä syytetyn veneen rakenteesta ja tekniikasta. Syyttäjä kysyy syytetyltä muun muassa veneen keittiöstä ja akusta. Lisäksi ruumiskoira on merkinnyt veneessä kohdan. Hän kysyy, onko kohdassa voinut olla mahdollisesti Ilpo Härmäläisen ruumis.

Syytetty vastaa hyvin loukkaantuneena ja käsillään elehtien.

– Noi jutut on nyt semmoisia, et mun tekee niin pahaa, hei. Kun syytöntä ihmistä syytetään. Toi on ihan hirvittävän ikävää.

13.52 Puolustusasianajaja Heikki Uotila kysyy päämieheltään, oletko ampunut Härmäläistä pistoolilla.

– No en varmasti ole.

Lisäksi hän kysyy, oletko paketoinut ruumiin, kiinnittänyt ankkuriin ja viskannut mereen.

– En todellakaan ole. Käsi sydämellä ja käsi Raamatulla.

Puolustuksen kysymykset päättyvät tähän.

13.41 Syytetty selittää asianajajansa pyynnöstä lokikirjan merkitystä merenkululle, jotta maakravutkin ymmärtäisivät mistä puhutaan. Kyse on purjehtijan velvollisuudesta kirjata veneilyyn liittyvät tapahtumat, josta säädetään merilaissa.

–  Meidän veneessä edellinen vaimoni piti sitä aina ja minä hoidin navigoinnin ja purjehtimisen.

Miehen mukaan merkintä ankkurin katoamisesta olisi ollut pakko kirjata lokikirjaan, jos sellainen olisi havaittu.

”Ota uusiks”, mies sanoo asianajajalleen, kun käydään läpi sitä, kuinka kauan veneen liikkeelle saamisessa kuluu autosta pääsemisestä koneiden käynnistymiseen ja ensimmäisessä vastauksessa tapahtuu sekaannus.

Sitten hän korjaa ja kertoo seikkaperäisesti, miten kauan veneen lähtövalmiuteen saaminen vaatisi.

– Veikkaisin vartti, kaksikymmentä minuuttia. Vaikea sanoa tarkkaan, kuinka paljon tavaraa on rahdattavana.

Puolustuksen tarkoitus on osoittaa, ettei liikkeellelähtö veneellä onnistuisi kovin nopeasti. Myöhemmin tähän vielä palataan, ja syytetty kertoo nopeimmillaankin liikkellelähdön vievän viisi minuuttia, jos ei ole tavaraa siirreltävänä.

Seuraavaksi mennään miehen aseisiin.

– Ostin kerran päähänpistosta yhden haulikon ja yhden pistoolin. Ne on ollut ja ne on ollut luvallisia. Ne on asiallisesti säilytetty paketissa ja asekaapissa.

Hän kertoo, miten oli kävellyt usein aseliikkeen ohitse, kun hänen toimistonsa oli sijainnut läheisessä kiinteistössä. Hän kiistää ostaneensa koskaan patruunoita.

–  Ei mulla ollut koskaan kaveria siihen eikä aikaakaan.

Hän kertoo, miten kävi myymässä isänsä kanssa aseet pois, sillä isä ei ollut koskaan pitänyt aseita.

– Muistin kylläkin kuulusteluissa vuosiluvun väärin. Se johtuu varmaankin siitä, että ajoitin sen siihen, kun isäni tuli huonoon kuntoon.

Aiemmin kuulusteluissa hän on sanonut myyneensä asein ennen Härmäläisen katoamista, mutta poliisi on onnistunut selvittämään, että murha-aseeksi sopivan revolverin myynti tapahtui todennäköisesti vasta paljon myöhemmin, vuonna 1998. Tämä perustuu aseliikkeen rekisteriin, johon on merkitty kahden aseen ostotapahtuma syytetyltä.

13.30 Syytettyä kuullaan ja 68-vuotias mainostoimistoyrittäjä riisuu maskinsa. Hän selittää hyvin seikkaperäisesti ja käsillään elehtien, miten oli vaihtanut veneensä molemmat ankkurit eri tyyppisiin jo 80-luvulla kuin mitä Ilpo Härmäläisen ruumislöydön yhteydessä löydettiin.

Hänen mukaansa hän havahtui heti perheen ensimmäisellä venereissulla vaihtamaan ankkurit, kun hän oli yöpymässä saaristossa. Hän heräsi keskellä yötä, kun vene oli pyörinyt vaikka se oli ankkuroitu paikalleen.

– Onneksi ei koli kolissut. Lähdin pois ja sinä kesänä vaihdoin tähän bruceen molempiin päihin ja jätin sen tukkiankkurin, samoin kuin aura-ankkurin, mikä nyt on veljeni pihalla jonkinnäköisenä koristeena.

Hän kiistää, että perheen veneestä olisi varastettu ankkuri Ilpo Härmäläisen katoamisen aikaan, kuten hänen entisen vaimonsa on esitutkinnassa kertonut.

– Ei meiltä mitään ole varastettu koskaan, mitään muutakaan. Ei edes kenkiä kannelta.

13.15 Nyt käydään läpi ruumiin mukana löytyneen luodin alkuperää. Kyse on lyijyluodista, joka olisi syyttäjän mukaan sopinut juuri syytetyn tekohetkellä omistamaan revolveriin. Syytetty kuuntelee syyttäjän esittelyä kynä kädessä ja hän on tehnyt paljon muistiinpanoja paperiinsa.

13.00 Oikeudenkäynti jatkuu pian julkisena, käräjätuomari Mika Mäkinen ilmoitti käsittelyn jatkuvan kello 13. Tarkoitus on muun muassa kuulla syytettyä, joka edelleen kiistää teon jyrkästi.

10.13 Nyt yleisöä pyydettiin poistumaan salista, sillä siellä käsitellään oikeuslääketieteellisiä tutkimuksia, jotka ovat salaisia. Seuranta jatkuu heti, kun oikeudenkäynti jatkuu julkisena, mahdollisesti iltapäivän puolella.

10.10 Oikeudessa käydään läpi julkisia kirjallisia todisteita. Sekä syyttäjä että puolustus saavat sanoa niistä mielipiteensä. Puolustus ja syyttäjä ovat edelleen eri mieltä tukiasemahavainnoista, jotka kertovat syyteyn puhelinliittymän paikantumisesta murhapäivänä sekä siitä, kuuluiko Härmäläisen ruumiin noston yhteydessä löytynyt ankkuri syytetyn purjeveneeseen.

9.50 Puolustuskin toteaa asiaesittelyssään, että uusien todisteiden ja vainajan löytymisen myötä kyse selvästi henkirikoksesta, mutta arvioitavaksi tulee se, onko syytetty syyllinen vai voiko se olla joku muu.

– Onko syyttäjän esittämä teonkuvaus mahdollinen vai onko mahdollista (syytetyn) esittämä tapahtumakulku, että hän olisi ollut väitetyn tapahtumakulun aikaan Raisiossa.

9.45 Syyttäjä Niina Verivirta kuvailee tekoa asiaesittelyssä. Satavan satamasta mainosmies ajoi noin 1,6 kilometrin matkan meren kohtaan, jossa meri on syvyydeltään useita kymmeniä metrejä. Hänellä on ollut mukanaan luvallinen pistoolimallinen ase.

– Hän on ampunut ainakin kerran Härmäläistä takaapäin selkään ja kerran edestä päin päähän. Härmäläinen on kuollut näihin vammoihin välittömästi.

Syyttäjän mukaan tekotapa on ollut erityisen raaka ja julma.

– Tekotapa on ollut teloitustyyppinen ja raukkamainen. Häntä on ammuttu selkään. Toinen laukaus on ollut niin sanotusti lopetuslaukaus, Merivirta kuvaili salissa.

Syyttäjän mukaan oikeuslääketieteellisiä johtopäätöksiä on pystytty tekemään tarkasti, sillä vainaja on säilynyt kuluneeseen aikaan nähden hämmästyttävän hyvin. Ruumiin säilymistä on edesauttanut se, miten ruumis on paketoitu sekä meren syvyys kyseisessä kohdassa.

9.32 Mainosmies kiistää edelleen syyllistyneensä murhaan. Hän istuu puolustusasianajajansa Heikki Uotilan vieressä rauhallisesti.

– (Syytetty) kiistää, että hän olisi pistoolimallisella tai millään muullakaan ampuma-aseella ampunut Ilpo Härmäläistä. (Syytetty) ei ole myöskään varustautunut pistoolimallisella aseella eikä millään muullakaan aseella purjeveneeseen, puolustusasianajaja totesi salissa.

Puolustus kiistää myös syyttäjän uuden niin kutsutun kvalifiointiperusteen. Teonkuvauksen mukainen teko ei puolustuksen mukaan ole erityisen raaka tai julma teko, joten henkirikos tekotavaltaan ei ole murha.

9.23 Syyttäjän mukaan henkirikos tehtiin ampumalla pistoolimallisella aseella selkään ja edestä päin päähä*. Mainosmiehellä on syyttäjän mukaan ollut mukanaan aseen lisäksi muovisäkkejä ja teippiä, joilla hän on pakannut ruumiin. Hän on köyttänyt paketoimaansa ruumiiseen kiinni myös ankkurin, jonka painosta ruumis on vajonnut meren pohjaan.

9.22 Syytetty, 68-vuotias mainosmies kiistää edelleen rikoksen. Hän suojasi henkilöllisyyttään maskilla ja sinisellä pipolla. 

9.21 Päätettiin, että oikeuden istunkäynti on jatkossakin muutamia poikkeuksia lukuunottamatta julkinen. Oikeuslääketieteellinen, kirjallinen todistelu on pääsääntöisesti salaista, mutta muutoin oikeudenkäynti on julkinen.

9.18 Istunto alkoi ja media sai kuvata hetken salissa. Puheenjohtaja kertoo, että pääkäsittely jatkuu nyt hiukan poikkeuksellisesti täydennysmenettelynä, eli prosessia ei ole tarpeen aloittaa alusta.

9.00 Istuntosalin edessä on paljon mediaa. Myös laaja joukko Ilpo Härmäläisen omaisia on saapunut seuraamaan istuntoa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun oikeudenkäynti jatkuu Ilpo Härmäläisen ruumiin löytymisen jälkeen. Saliin on tuotu sermi, jotta omaisten ei tarvitsisi kohdata epäiltyä. Saliin ei ole vielä kutsuttu.

*Korjaus seurantaan kello 9.30: Mainosmies ampui syyttäjän mukaan edestäpäin päähän, ei takaapäin, kuten jutussa ensin luki.

Tästä on kyse

Turkulainen lakimies Ilpo Härmäläinen katosi elokuun 3. päivänä vuonna 1994. Viimeinen varma havainto hänestä tehtiin katoamispäivänä Turun keskustassa.

Katoamistapaus pysyi pitkään pimeänä.

68-vuotiaalle, mainosalalla työskennelleelle eläkeläismiehelle luettiin joulukuussa syyte murhasta. 

Oikeuden istunnot olivat jo kertaalleen päättyneet ja jutussa odotettiin käräjäoikeuden tuomiota, kun merivoimien sukeltajat tekivät maaliskuun alussa käänteentekevän löydön. Meren pohjasta Airistolta löytyi Ilpo Härmäläisen ruumis.

Lisäksi meren pohjasta nostettiin ankkuri, jonka epäillään kuuluneen 68-vuotiaalle syytetylle. Hänen epäillään käyttäneen ankkuria, jotta Härmäläisen ruumis vajosi aikanaan syvälle meren pohjaan.

Oikeudenkäynti jatkuu tänään ensimmäistä kertaa ruumislöydön jälkeen. 68-vuotias syytetty on kiistänyt yhä osallisuutensa Ilpo Härmäläisen henkirikokseen.

Lue myös:

    Uusimmat