Turussa hirmukaaren heittäneeltä Johannes Vetteriltä mykistävä arvio potentiaalistaan – otti vertailuksi Jan Zeleznyn maailmanennätyksen

0:58
Johannes Vetter kiskaisi Turussa uuden stadionennätyksen: "Tunsin itseni väsyneeksi"

Turun Paavo Nurmi Gamesissa heti ensimmäisellä heitollaan stadionennätyksen kiskaissut Johannes Vetter on juuri nyt maailman paras keihäänheittäjä.

Tiistain ja Vetterin jäljiltä Paavo Nurmen stadionin uusi keihäsennätys on nyt 91,49 metriä.

– Tästä taisi tulla nyt neljäs vuosi putkeen, kun olen heittänyt yli 90 metrin, Vetter ynnäili tyytyväisenä.

Huimasta esityksestään huolimatta 27-vuotias valitteli tiistaina raihnaisuuttaan. Vain kaksi päivää aiemmin käydyt Saksan mestaruuskilpailut eivät näkyneet, mutta tuntuivat miehessä.

– Joka vuosi palautumisesta tulee vaikeampaa. Tämä ei ole mitään shakinpelaamista. Vasemmalle jalalle kohdistuu heittäessä hetkellisesti noin tonnin paino. Keihäänheitto on kovaa hommaa, Vetter muistutti.

Voimanpesänä tunnettu Vetter kertoo muuttaneensa heittotekniikkaansa hieman, jotta kroppa ei joutuisi aivan niin koville kuin aiemmin. Totuttuun tapaan saksalainen kuitenkin kaatuu yhä kentän pintaan heittonsa jälkeen, aivan niin kuin muun muassa Tero Pitkämäki urallaan usein teki.

– Siltä se tällä hetkellä vaikuttaa. Heitin lämmittelyissäkin todella hyvin, 88 tai 90 metriä, enkä silloin kaatunut. Kisassa annan kuitenkin aina muutamia prosentteja enemmän, minkä vuoksi kaadun heiton voimasta, Vetter totesi.

Vetterin ennätys on mykistävän kova 94,44. Maailman kaikkien aikojen tilastossa kakkossijaan oikeuttava siivu on peräisin kesältä 2017 Luzernista.

Miten pitkälle uskot pystyväsi parhaimmillaan heittämään?

– En ole aivan varma… Jos heittäisin samanlaiseen vastatuuleen kuin Jan Zelezny heitti Jenassa, ja minulla olisi samanlainen päivä kuin Luzernissa kolme vuotta sitten, olen melko varma, että pystyisin heittämään 95–100 metriä, Vetter arvioi.

Zeleznyn mahdottomana pidetty maailmanennätysheitto kantoi 98,48 metriä.

Eikö nyt olisi juuri oivallinen kausi yrittää jotain tuon kaltaista haamuheittoa tuulisella stadionilla, kun kansainvälisiä kilpailuja ei ole tarjolla normaaliin tapaan?

– Niinpä, ilman muuta. Tänä vuonna minun pitää kuitenkin vielä opetella taas perusjuttuja ja saada mahdollisimman paljon kisoja alle, koska en päässyt kilpailemaan niin paljoa viime vuonna.

Vetterin rikkonainen kausi päättyi viime syksynä Dohan MM-kisojen jälkeen leikkauspöydälle.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja