Miksi kammottavan keihäskaaren singonnut Johannes Vetter on niin hyvä? Suomalaisvalmentaja puhuu jo 100 metrin heitosta – "Maailmanennätys olisi varmasti tullut jo eilen"

7:06
Sunnuntai-illan Tulosruutu kertoi Johannes Vetterin jättiheitosta.

Saksalainen heitti Puolan Memorial Kamili Skolimowskiej -kilpailussa sunnuntaina kaaren, josta on matkaa Jan Zeleznyn maailmanennätykseen vain 72 senttiä. 

– Mahtavaa nähdä tuollainen varmasti aika täydellinen keihäänheittosuoritus. Onnittelut Johannekselle. Hän on kauan hakenut sitä maailmanennätystä ja nyt ollaan jo todella lähellä, Piironen kommentoi MTV Urheilulle.

Vetterin vavahduttava nykyvire perustuu Piirosen mukaan kolmeen tekijään.

–  Ensiksikin hänellä on valtava fysiikka. Toinen syy on hänen geneettinen kehon rakenteensa. Vetterin joustavat lihakset ja jänteet ovat mahdollistaneet hurjan fyysisen kapasiteetin rakentamisen. Tähän yhdistetään vielä erittäin hyvä tekninen suoritus. Huippu-urheilijoiden kovat suoritukset rakentuvat muutenkin aina genetiikasta, fysiikasta ja teknisestä osaamisesta.

Zelezny heitti voimassa olevan keihäänheiton maailmanennätyksen (98,48) Saksassa vuonna 1996. Piironen uskoo tshekkiläisen ennätyksen ja jopa sadan metrin ylittämisen olevan vain ajan kysymys. Vetterin kolmannella kierroksella rävähtänyttä jättiheittoa seurasi neljännellä kierroksella vielä 94,84 metriä kantanut kaari. 

– Maailmanennätys olisi varmasti tullut jo eilen, jos kilpailu olisi heitetty avoimella stadionilla suotuisissa tuuliolosuhteissa. Myötätuuli antaa aina lisää kantoa heitolle. Toki tuollaiset suoritukset, kun kaikki tekijät osuvat teknisesti kohdalleen, ovat äärimmäisen harvinaisia. Toistaminen ei missään nimessä ole helppoa, Piironen muistutti.

– Olen sanonut aiemminkin, että uskon Zeleznyn maailmanennätyksen vielä rikkoutuvan. Vaikka Jan oli äärimmäisen monipuolinen urheilija, häneltäkin löytyi osa-alueita, joilla urheilija voi olla vielä parempi.


Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja