Johannes Vetterin käsittämätön keihäskaari toi mukanaan ärsyttävän lieveilmiön – "Te suomalaiset ymmärrätte paremmin"

1:56
Johannes Vetter heitti kaikkien aikojen toiseksi pisimmän keihäskaaren – hirmuheitto kantoi 97,76.

Keihäsmaailman tasapaino järkähti sunnuntaina, kun saksalainen Johannes Vetter lähenteli Jan Zeleznyn lähes ikuisena pidettyä maailmanennätystä. Samalla Vetterin jättiheitto latasi miehen niskaan kovat odotukset.

Vetter heitti Puolan Chorzowissa tuloksen 97,76, jolla paransi vuodelta 2017 olevaa ennätystään yli kolme metriä. Jan Zeleznyn vuonna 1996 heittämästä maailmanennätyksestä 98,48 saksalainen jäi vaivaiset 72 senttiä.

Tulos tuli Vetterille itselleenkin yllätyksenä. Miehen oli vielä keskiviikkona vaikea kuvailla tuntemuksiaan.

– Kun katsoin näytölle, ajattelin ensin, että tuo on valtavaa. 97 metriä. Seuraava ajatus oli, että voi paska, se oli todella lähellä maailmanennätystä, Vetter kuvailee MTV Urheilun haastattelussa. 

Vetterillä on riittänyt kiirettä hirmuheittonsa jälkeen. Haastattelupyynnöt ovat seuranneet toistaan. Lisäksi saksalainen kilpaili vain yhden lepopäivän jälkeen tiistaina Saksan Dessaussa. Voitto irtosi reilun 86 metrin tuloksella.

Berliiniläisestä hotellista tavoitettu Vetter myöntää tunteneensa olonsa väsyneeksi ennen Dessaun kisaa. 86 metrin voittotulokseen Vetter sanoo olevansa tyytyväinen, sillä se osoittaa hänen pystyvän väsyneenäkin maailmanluokan suorituksiin. 

– Sunnuntain jälkeen tunsin itsenin väsyneeksi. Kaikki haastattelut, puhelut ja sosiaalisen median päivittämiset ovat pitäneet minut aika kiireisenä.

Odotukset pilvissä

Yksi haastatteluissa toistuva teema on tietenkin Zeleznyn maailmanennätys ja sen rikkominen.

Puolassa heitettiin stadionolosuhteissa ilman tuulen apua. Vetter sanoo olevansa melko varma, että vastaava heitto ihanteellisissa tuulioloissa olisi kantanut yli 100 metriä.

Siitä huolimatta saksalainen vaikuttaa hieman närkästyneeltä ME-odotuksista ja korostaa sunnuntain kaltaisen heiton poikkeuksellisuutta.

– En tunne paineita, vaikka media puhuu siitä koko ajan ja kyselee maailmanennätyksestä ja 100 metrin ylityksestä kaikissa kilpailuissa, Vetter sanoo.

– Se tekee minut... surullinen on väärä sana... mutta on vaikeaa selittää heille, että se on poikkeuksellista.Te suomalaiset ymmärrätte paremmin, mitä tarkoittaa, kun heitetään yli 90 metriä. Saksassa on hankalampi selittää, mitä yli 90 metrin heitto vaatii. Se on vähän hankala tilanne tällä hetkellä, mutta en ota siitä paineita. En välitä muiden puheista ja odotuksista.

Täydellinen heitto?

Vetterin omat muistikuvat sunnuntain haamuheitosta ovat hatarat. 

– On vaikea kuvailla tunnetta heitossa. Tunsin, että lähes kaikki osui kohdilleen, mutta sitä on vaikea muistaa kaiken adrenaliinin takia. Minun piti katsoa heitto videolta sata kertaa, että ymmärsin.

Vetter sanoo, ettei kisaan valmistautuessaan osannut odottaa jättimäistä tulosta. Kilpailussa hänen ensimmäiset heittonsa kantoivat 83 ja 86 metriä. 

– Sitten klikkasi, kaikki osui kohdalleen.

Oliko se täydellinen heitto?

– Sanoisin, että se oli melko lähellä täydellistä heittoa. Etenkin tuollaisella stadionilla. Voit kuvitella, että on todella vaikea tehdä tuollaisia heittoja säännöllisesti.

Kuinka paljon yli 100 metrin se olisi kantanut hyvissä tuulissa?

– (naurua) En osaa sanoa. Ehkä vain 99 metriä tai 98,50. En osaa sanoa.

Oliko kyseessä kerran elämässä -heitto vai uskotko, että pystyt toistamaan sen?

– Toivon, että pystyn toistamaan sen, mutta sitä ei koskaan tiedä. Näemme myöhemmin, mitä tulevat vuodet tuovat minulle. Toivon, että tuollaisia heittoja tulee, mutta sitä on mahdotonta suunnitella.

97,76 kantaneen heiton lisäksi Vetter heitti neljännellä kierroksella tuloksen 94,84, joka sekin ylitti hänen aiemman ennätyksensä.

"Minun täytyy todella saada lepoa"

Vetterin kausi jatkuu vielä tulevana sunnuntaina Berliinissä perinteisessä ISTAF-tapahtumassa (International Stadionfest). 

Kovan kisa- ja mediarupeaman jäljiltä saksalainen aikoo kuitenkin ensin levätä. Lauantaina on edessä kevyt harjoitus ennen kauden päätöskisaa.

Vaikka tiedotusvälineissä Vetteriltä odotettaneen Berliinissä jälleen haamutulosta, on saksalainen asettanut omat tavoitteensa maltillisemmin. Ensimmäisenä on neljäs ISTAF-voitto vuosien 2016, 2017 ja 2019 voittojen rinnalle.

– Olen iloinen, jos heitän yli 85 metriä. Jos heitän yli 90 metriä, olen todella iloinen ja jos rikon Zeleznyn kisaennätyksen (91,30 vuodelta 1995), olen superonnellinen.

Sunnuntain jälkeen saksalaistähti saa viimein hengähtää.

– Olen todella iloinen, että kausi on lähes ohi. Minun täytyy todella saada lepoa kauden jälkeen.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja